Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu, özellikle dar gelirli ve taşrada yaşayan tüketicilerin çeşitli yöntemlerle dolandırılmaya çalışıldığını söyledi.

Son dönemde vatandaşların sahte kargo, icra, doğal gaz ve elektrik borcu gibi gerekçelerle arandığını belirten Topaloğlu, bu tür telefonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Topaloğlu, “Daha önce alışveriş yaptığınız, kargosunu ödemediğiniz ve bu nedenle borcunuz bulunduğu, hemen icra geleceği” şeklindeki ifadelerle vatandaşların korkutulduğunu belirtti.

“KESİNLİKLE ÖDEME YAPMASINLAR”

Vatandaşların telefonda kendilerine yöneltilen ödeme taleplerine itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Topaloğlu, gerçek bir borcun olup olmadığının doğrudan ilgili kurumdan sorgulanmasını istedi.

Topaloğlu, doğal gaz borcu olduğu söylenen vatandaşların ilgili doğal gaz firmasıyla, elektrik borcu olduğu belirtilenlerin ise elektrik kurumu ile doğrudan görüşerek durumlarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

“ADLİYEDEN ARIYORUZ” DİYEREK KORKUTUYORLAR

Zonguldak’ta kaçak ocak faciası! Madencinin yakınları hastane önünde gözyaşlarına boğuldu
Zonguldak’ta kaçak ocak faciası! Madencinin yakınları hastane önünde gözyaşlarına boğuldu
İçeriği Görüntüle

Dolandırıcıların zaman zaman kurum ve kişi isimlerini kullanarak vatandaşları aradığını belirten Topaloğlu, bazı kişilerin kendilerini adliye görevlisi olarak tanıttığını da söyledi.

Topaloğlu, vatandaşların telefonda kendilerine yöneltilen baskı ve tehditlere rağmen herhangi bir ödeme yapmaması gerektiğini vurguladı.

“18 BİN LİRA BORCUNUZ VAR” DEDİLER

Topaloğlu, derneğe başvuran bir tüketicinin yaşadığı olayı da örnek gösterdi.

Bir tüketicinin üç yıl önce teslim almadığı bir kargo nedeniyle kendisine 18 bin lira borç çıkarıldığı iddiasıyla arandığını aktaran Topaloğlu, tüketiciyle iletişime geçen kişiyi kendisinin de aradığını söyledi.

Telefon görüşmesinde karşı tarafın kendisine hakaret ve tehditlerde bulunduğunu belirten Topaloğlu, bu tür yöntemlerle vatandaşların korkutularak ödeme yapmaya yönlendirildiğini ifade etti.

“YETKİLİLER GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI”

Topaloğlu, bu tür dolandırıcılık yöntemlerinin yaygınlaştığını belirterek devlet kurumlarının daha etkin önlem alması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Topaloğlu, konuyla ilgili zaman zaman savcılıklara başvurulduğunu ancak işlemlerin uzun sürmesinin mağduriyetleri artırabildiğini dile getirdi.

Topaloğlu, hem tüketicilerin dikkatli olması hem de ilgili kurumların gerekli önlemleri alması çağrısında bulundu.

Muhabir: Sertaç Özdemir