*** 5 sezondur 2. Ligde mücadele eden ve en iyi 47 puanla 8’inciliği gören Zonguldak Kömürspor’dan yeni sezon beklentileri büyük. Kırmızı-Lacivertli takımın artık yukarıları zorlayan, play-off ya da şampiyonluk peşinde koşan bir takım kimliğine bürünmesi taraftarın en büyük arzusu.

Sezonun sona ermesiyle birlikte derin bir sessizliğe bürünen Zonguldak Kömürspor’da gözler yönetimde... Haziran-Temmuz gibi kongre yapmayı planlayan kulübün, Eylül ayında başlayacak 2021-2022 sezonu için nasıl bir yapılanma içine gireceği camiada şimdiden merak konusu oldu. Camianın ileri gelenleri ve kırmızı-lacivertli renklere gönül veren taraftarın yönetimden beklentisi, play-off ve şampiyonluğa zorlayacak bir takım oluşturulması.

Zonguldak Kömürspor’a artık üst sıralara oynamak yakışır

EN İYİ 8’İNCİLİK VAR

2015-2016 sezonunda yükseldiği 2. Ligde 5’inci sezonu geride bırakan Zonguldak Kömürspor, her geçen sezon gerileyen bir performans grafiği çiziyor. 2. Lig serüveninde en iyi lig performansını 2016-2017 sezonunda sergileyen Elmas, 47 puan topladığı grupta 8’inciliği gördü. Kırmızı-Lacivertli takım, bu sezonun ardından puantaj sıralamasında tekli rakamlara hiç ulaşamadı.

Temsilcimiz, 2017-2018 sezonunda 12’nci, 2018-2019 sezonunu 11’nci, 2019-2020 sezonunu 10’uncu, 2020-2021 sezonunu 12’nci sırada tamamladı.

Özellikle bu sezon Zonguldak Kömürspor’un en kötü lig dönemiydi. Sezon başında kadro yapılanmasını iyi yapamayan 2. Lig ekibi, haliyle 36 hafta süren maratonda vasat bir takım görüntüsü verdi.

Oysa bu sezon ki grup geçmiş sezonlara göre kolay bir gruptu. İlk 10’dan sonrasını oluşturan takımların genelde düşmeme mücadelesi verdiği görüldü. Eğer sezon başında futbolcu ve kadro tercihi iyi yapılmış olsaydı, Zonguldak Kömürspor kesinlikle Play-Off’u zorlayan bir takım tablosu çizebilirdi.

ZONGULDAK KÖMÜRSPOR HEYECAN YARATMALI

Türkiye’de, futbol yönünden camiası ve taraftarıyla potansiyeli en yüksek kulüpler arasında yer alan Zonguldak Kömürspor, 6’ncı 2. Lig sezonunda artık farklı bir takım profili çizmeli.

Son 5 sezonun ortalaması esas alındığında alt sıraların takımı olarak dikkat çeken Kırmızı-Lacivertliler, 2021-2022 sezonunda heyecan yaratan bir takım olmalı. Burada en büyük iş yönetime düşüyor. Özellikle AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak her sezon başı transfer çalışmalarını bizzat yöneten ve yönlendiren Hakan Hürfikir’in izleyeceği yol haritası, kırmızı-lacivertli takımın yeni sezonda nasıl bir rol üstleneceği konusunda belirleyici olacak. Eğer her zaman ki gibi “maliyet ve bütçe yetersizliği” ön plana konulacaksa, Zonguldak Kömürspor’un önümüzdeki sezon da play-off ya da şampiyonluğa oynayacak bir takım olması mümkün değil. Dolayısıyla bu yöndeki beklentiler boşa çıkmış olacak.

Kömürspor’un ligde farklılık göstermesi için öncelikle mali sıkıntıların biran evvel aşılması gerek. Mevcut yönetim yapısıyla bu imkansız gibi görünüyor. Haliyle iş dönüp dolaşıyor yine desteğe geliyor. Tek başına ekonomik yükün altından kalkamayan yönetim, her zaman ki gibi destek arayışı içinde. İsim ve reklam sponsorluğu yönetimin alternatifleri arasında fakat bu konuda yıllardır somut bir adım atılamadı.

TRANSFER SEZONU ZOR GEÇECEK

Sıkıntılı bir lig döneminin ardından plan-programını yeni sezon için yapmaya başlayan Zonguldak Kömürspor, her ne kadar mali yönden sıkıntı yaşasa da artık yeni kadro yapılanmasına gitmek zorunda. Zaten zayıf olan üstüne üstlük 35 futbolcudan 25’inin sözleşmesinin bittiği mevcut kadroda sözleşmesi devam eden futbolculardan oynayanların sayısı sadece 4.

Kömürspor yönetimi, sözleşmesi bitmesine rağmen yeni sezonda kadroda düşündüğü bazı futbolcularla yeniden anlaşma yoluna gidecek. Kadroya bakılacak olursa devam edilecek futbolcu sayısının 10’u geçmesi zor gibi görünüyor. Bu sebepten dolayı kırmızı-lacivertli yönetimin 2020-2021 sezonu kadrosu için dışarıdan en az 15-20 arasında değişen sayıda futbolcu transfer etmesi gerekiyor. 2. Lig transfer piyasası göz önüne alınırsa bu durum ortaya yüksek bir maliyet tablosu çıkaracak. Tabloya geçmiş yıllardan futbolculara olan borçlar da eklenince oluşacak rakamlar transferi bir hayli zora sokacak. 

Gelecekte yaşanacakları şimdiden öngören yönetim, bu hafta içinde bir basın toplantısı düzenleyip hem geçmiş sezonu değerlendirecek, hem de yeni sezon planlaması kapsamında destek isteğinde bulunacak.

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi