CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin faaliyet gösterdiği binanın boşaltılmasına tepki göstererek; “Zonguldak’ta Ak Parti tarafından, tarihi, geçmişi olmayan kimliksiz bir kent yaratılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi verdi.

Ünal Demirtaş; “Tüm dünyada bir kentin parçası haline gelmiş, o kentin kimliğini tanımlayan ve hafızasını oluşturan yapılar vardır. Bu yapılar, o kentte yaşayanlar açısından taşıdığı değer ve anlamla birlikte, sahip oldukları mimari özellikleri ile de şehirlerin belleğinde yer ederler. Kentimiz için önemi büyük olan kömür ve madencilik alanında hizmet veren şube, yıllar içinde bu binayla ve Zonguldak ile bütünleşmiştir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şunları ifade etti;

115 YILLIK TARİHİ BİNA

“Zonguldak, 1829 yılından bugüne kadar 192 yıllık geçmişiyle kömürle bütünleşmiş ve kömürle var olmuş bir kenttir. Zonguldak’ın ekonomisi, istihdamı büyük oranda kömüre bağlıdır. Maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokul Zonguldak’ta açılmıştır. Maden mühendisliği eğitimi 1924 yılında Zonguldak’ta başlamış ve 1961 yılına kadar devam etmiştir. Cumhuriyet’in ilk 50 yılında Zonguldak, Türkiye’de madencilik eğitiminin merkezi olmuştur. Maden mühendislerinin ilk örgütlenme çalışmaları da, “Maden Mektebi” binalarında 1930 yılında “Türk Maden Mühendisleri Cemiyeti” adıyla başlamıştır. Daha sonra da şu anda Maden Mühendisleri Zonguldak Şubesi’nin bulunduğu tarihi binaya taşınılmıştır.

Bu bina Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) tarafından 01.06.1964 tarihinde, Türk Maden Mühendisleri Cemiyeti ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’ne kiralanmıştır. Daha sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu, Yönetim Kurulu’nun 11 Ocak 1985 tarih ve 7 sayılı kararına bağlı olarak, 22 Ocak 1985 tarihinde yapılan protokol doğrultusunda Maden Mühendisleri Odası’na tahsis edilmiştir.

Tarihi miras niteliğinde olan bu binanın yapımına 1906 yılında başlanılmıştır. “Liman İmtiyaz Sahasındaki” liman yükleme tesisleri üzerindeki bu tarihi yapı, Fransızlardan 1936 yılında teslim alınmıştır. Bina, 1955 yılında yeni liman yükleme tesisleri yapılıncaya kadar vagon sayım binası olarak kullanılmıştır.115 yıllık geçmişi ve Zonguldak’ın endüstriyel tarihine tanıklık etmesi ile de binanın Zonguldak tarihi açısından önemi büyüktür. Maden mühendislerinin ilk şubesi 66 yıl önce kömürün başkentinde açıldı. AKP farklı açıklamalar yapıyor.Zonguldak’ın sosyal ve kültürel yaşamına damga vurdu. Millet kıraathanesi yapılacak başka yer yokmu? Sahil projesi ile Zonguldak tarihi ve kültürel mirasının yok edilmesi tesadüf mü?” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi