Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak'a geldi.

Bakan Kurum Zonguldak’ın Çaycuma İlçesine bağlı Zonguldak Havaalanına gelerek, kendisini karşılayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan ve AK Parti Milletvekilleri, Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar ve daire müdürleri ile karayolu ile kent merkezine intikal etti.

Bakan Kurum'un ilk durağı Zonguldak Valiliği oldu. Valilik önünde düzenlenen karşılama törenine, Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, vali yardımcıları, ilçe ve belde belediye başkanları, AK Parti İl başkan yardımcısı ve Merkez İlçe Başkanları katıldı.

Karşılama töreninin ardından Valilik Şeref defterini imzalayan Bakan Kurum, Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret etti.

Valilik makamında Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Zonguldak’ı simgeleyen bir tablo hediye etti.

SAHİL PROJESİNİ İNCELEDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ziyaretleri kapsamında sahil projesini yerinde inceledi. Projede kapsamındaki yapımına devam edilen ve kısmi olarak tamamlanan çalışmaları inceleyen Kurum, projenin tamamlanması konusunda yüklenici firma yetkilileri ile görüştü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Zonguldak ziyareti kapsamında Valiliğin ardından sahildeki TOKİ tarafından yapımına devam edilen projeyi yerinde inceledi. Bakan Kurum, alana yapılacak olan iş yerleri ve üst yapı çalışmalarını inceledi.

Bakan Kurum'a projenin biteceği tarihi söyleyen firma yetkilisi, "Sayın Bakanım 14 Ekim 2021'de süre bitiyor. Ama biz Eylül ayında bitireceğiz" dedi. Bunun üzerine bakan Kurum, yüklenici firma yetkilisine "Dokuzuncu ayda olmaz" derken, 15 Ağustos itibariyle tamamlanması konusunda görüşmeler yapıldı.

UZUN MEHMET CAMİİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Çevre ve Şehircilik Bakanı  Murat Kurum, Terakki Mahallesi'nde 1,5 yıldır yapımı devam eden Uzun Mehmet Camiinde incelemelerde bulundu.

Zonguldak eşsiz bir şehrimiz. El emeğini, alın terini her noktasında görebildiğiniz bir şehir diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

ZONGULDAK EMEĞİN, ALINTERİNİN HER NOKTASINI GÖREBİLDİĞİMİZ BİR ŞEHİR

“Zonguldak’taki vatandaşlarımızın refahı ve geleceği için atılması gereken tüm adımları hep birlikte karar vererek atmaya gayret gösteriyoruz. Zonguldak’ın yeşiline daha çok yeşil katacak, mavisini koruyacak, yürüyüş yollarıyla, kentsel dönüşümüyle, millet bahçeleriyle inşallah 2023’e giden yolda güçlü Zonguldak, güçlü Türkiye anlayışıyla projelerimizi gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah Uzunmehmet Camimizin bitmesine müteakip Zonguldak’ımıza ziyarette bulunacaktır. Bizde burada bütün ekibimizle birlikte yapılan projeleri yerinde görmek hem de son durumlarını görmek için Zonguldak’tayız. Zonguldak eşsiz bir şehrimiz ve el emeğini, alın terini her noktasında görebildiğiniz bir şehir.

ZONGULDAK’TA 2 BİN 219 BİNADA RİSKLİ YAPI TESPİT ETTİK

Zonguldak’ta 2 bin 219 binadan oluşan riskli yapı tespitimiz var. Bu binaların tespitlerine müteakip 2 bin 71’inin yıkımı gerçekleştirildi. Diğerlerini de tespitleri çerçevesinde yıkımları gerçekleşiyor. İklim değişiklinin etkilerini en aza indirmek amacıyla Karadeniz Bölgesinden eylem planlarımızı açıklamıştık. Bu çerçevede yapmış olduğumuz tespitlerle taşkın riski bulunan Zonguldak’ımızda 225 binanın olduğunun tespitini yaptık. 225 bina hem merkezde hem de ilçelerimizde yer alıyor. Bu binalarında süreç içerisinde taşkın riski altından kurtarılması noktasında çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Bu çerçevede vatandaşlarımıza taşınma ve kira yardımı vereceğiz. Bu binaların boşaltma işlemleri sonrası yıkım işlerini gerçekleştireceğiz.

UZUNMEHMET CAMİİ ZONGULDAK’A DEĞER KATACAK

Lavuar alanı ve Uzunmehmet Camimizin içinde bulunduğu alan şehrin en önemli lokasyonlarından bir tanesi. 22 bin metrekarelik alan üzerinde 6 bin cemaat kapasitesine sahip, 250 araçlık kapalı otoparkı olan Uzunmehmet Camimiz inşallah Ramazan ayı içerisinde tamamlanıp Zonguldaklı kardeşlerimizin hizmetine sunulacak. Gerçekten hem bölgemize hem de Zonguldak’ımıza değer katacak camimiz çinileri, hatları, tezhipleri, içinde kullanılan mermer işlemeleriyle ahşap kündekari kapı ve pencereleriyle burada simge bir eser olacaktır. Zonguldak’a her gelenin göreceği, etrafındaki 22 bin metrekarelik peyzaj alanında gezmek isteyeceği bir alan olacak.

LAVUAR ALANI İHALESİ MAYIS AYI İÇERİSİNDE YAPILACAK

Lavuar alanını Enerji Bakanlığımız ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz takas yapmak suretiyle tahsis ettik. Bu çerçevede burayı milletimize kazandıracak bir yeşil alan ve plan düzenlemesi yapacağımızı ifade etmiştik. Bu alanında 44 bin metrekarelik kısmını ilişkin ihalemizi Mayıs ayı içerisinde yapıyoruz. Lavuar alanını, camimizin olduğu alan ve sahilimizle birleştirdiğimiz zaman Zonguldak’ın valiliğin önüyle başlayıp üniversitemize kadar olan çok önemli yürüyüş, bisiklet aksı, yeşil alanı oluşturmuş ve birleştirmiş olacağız. Lavuar alanının 44 bin metrekarelik kısmını yaklaşık 80-90 milyon yatırım bedeli olan projemizin ihalesini yapacağız.

FEVKANİ KÖPRÜSÜ MASTIR PLANINI BELEDİYE HAZIRLIYOR

Şehrimizde Fevkani Köprümüz var. Fevkani Köprüsüne ilişkinde ulaşım mastır planını belediyemiz hazırlıyor. Yapılacak ulaşım mastır planı çerçevesinde öncelikle köprü altında bulunan 80 esnafımızı emlak konut genel müdürlüğümüz belediyemizle birlikte kentsel dönüşüm projesi gerçekleştiriyoruz. Şehrin merkezinde 6 bin metrekarelik alanda ihalesini Nisan ayı içerisinde yapacağız ve köprünün altındaki esnafımızı hiçbir mağduriyet yaşamaması için kira ve taşınma yardımı yapacağız. Bir yıl içerisinde de o projeyi tamamlarız. Esnafımızı bu alanlara taşıyacağız. Ondan sonra ulaşım mastır planı çerçevesinde de gerekirse mevcut köprülerin yıkımı, restorasyonu şeklinde bu alanımızı da düzenleyeceğiz. Şehrimize yakışacak görüntüyü bu alanda da yapıyor olacağız.”

BAKAN KURUM 8 VATANDAŞA TAPULARINI TESLİM ETTİ

Bir dizi ziyaretlerde ve incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Zonguldak Belediyesini  ziyaretinin ardından Mithatpaşa Mahallesinde ikamet eden 8 vatandaşın tapularını teslim etti.

Bakanı Murat Kurum, ilk uygulamasını cep telefonundan kendisinin yaptığı QR kodlu yeni tapu senet uygulamasının önemli olduğunu belirterek, "QR kodunu telefonunuza okutarak taşınmazınızın ada, parsel ve harita bilgilerine erişebilirsiniz” dedi.

Bakan Kurum, vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından Ankara’ya hareket için Zonguldak Havalimanı’na hareket etti. (Şaban YILMAZ-Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi