İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Türkiye Taşkömürü Kurumunun güçlü olması, üretime güçlü bir şekilde katkı vermesinin Zonguldak ekonomisi için önemli olduğunu söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açığının biran önce giderilmesi ve üretimin artması gerektiğine dikkat çeken Erkmen, “Kuruma en son bin 500 işçi alınmıştı ama alınan o işçi sayısının neredeyse iki katı üretim işçisi emekli oldu. Yani o işçi alımları herhangi bir şekilde üretime dönüşmedi” dedi.

Zonguldak’ın ana sektörünün taşkömürü olduğunu ifade eden İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

ZONGULDAK’IN ANA SEKTÖRÜ TAŞKÖMÜRÜDÜR

“Türkiye Taşkömürü Kurumunun güçlü olması, üretime güçlü bir şekilde katkı vermesi Zonguldak ekonomisi için önemli. Her zaman sektör çeşitlemesi yapalım, değişik sektörler Zonguldak’ta devreye girsin ve buralarda daha fazla kişi çalışsın diyoruz ama bir gerçekte Zonguldak’ın ana sektörü taşkömürüdür. Üretim yapılarak verimli şekilde Türkiye Taşkömürü Kurumunu çalıştırmak suretiyle üst seviyede üretim yapılması çok önem taşımaktadır. Kuruma en son bin 500 işçi alınmıştı ama alınan o işçi sayısının neredeyse iki katı üretim işçisi emekli oldu. Yani o işçi alımları herhangi bir şekilde üretime dönüşmedi. Her geçen günde kurumda emekli sayısının artmasıyla oluşan işçi açıklarının olduğu gerçeğini gözlemliyoruz. Bu açıdan Türkiye Taşkömürü Kurumunun şuanda çalıştırabileceği rasyonel ve onlara iş verebileceği hangi konumda olursa olsun mutlak suretle girdiği zaman kısa sürede eğitimini alıp işbaşı yapabileceği pozisyon sayısı kadar işçi alımının mutlak suretle yapılması gerekir. Bu işçi açığı Türkiye Taşkömürünün acil sorunlarından biridir.

ÜRETİM İŞÇİSİ SAYISI ÇOK ÖNEMLİ

Bu kış kömür fiyatlarının artmasına rağmen üretim daha düşük olduğu için şuanda kömür üretimi yok. İnsanlar kömür talep ediyor ama bir taraftan fiyat yüksek diğer taraftan yeraltında kömür olmasına rağmen bu kömürü çıkartmayarak böyle bir pazardan pay alamıyoruz. Bu nedenle üretimde kullanılabilecek işçi sayısı çok önemli. Biz Zonguldak’ın gençlerinin böyle bir fırsat varken ve bunu yerinde değerlendirmek varken iş bulamama nedeniyle memleketlerini bırakıp başka vilayetlere çalışmaya gitmelerini istemiyoruz. Kurumdaki işçi açıkları Türkiye Taşkömürü Kurumunun günden güne küçülmesine ve neredeyse kapanma noktasına doğru sürüklenmesine sebep olmaktadır.

BİR TAKIM SATIŞLARIN ÖNÜ AÇILIYOR

Ben geçtiğimiz günlerde bir konuya dikkat çekmiştim. Türkiye Taşkömürü Kurumu yönetmeliğinde değişiklik yapılarak bir takım satışlar ve bazı konuların önü açılıyor. Daha iki yıl önce değiştirilmiş bir yönetmelik şuanda hangi ihtiyaç duyuldu da niçin bu satışlar gündeme getiriliyor. Bununla ilgili kurumdan bir açıklama yapılmasını arzu etmiştim ama şuana kadar kamuoyuna böyle bir açıklama olmadı. Dolayısıyla hassasiyetle takip etmemiz gereken bir konu diye düşünüyorum. Burada amaç hiçbir işçi almayarak, çalışmayarak Türkiye Taşkömürü Kurumunun küçülmesine vesile olup sonrada kurumu özelleştirelim düşüncesi varsa bu Zonguldak’ın kabul edebileceği bir husus değildir. Zonguldak kömürle var olan, kömürle yaşayan bundan sonrada ana sektör olarak her zaman taşkömürünü baş tacı edecek olan bir vilayettir. Biz Türkiye Taşkömürü Kurumunun en güçlü şekilde üretim yapmasını ve işçi arkadaşlarımızın da burada kazasız belasız üretime devam etmesini gönülden arzu ediyoruz. İşçi açıkları biran önce giderilmeli.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi