İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, insanların bankalara yönlendirilip bankalardan borçlar alınmak suretiyle borçlandırıldığını söyledi.

Esnaf şuanda ne yapacağını şaşırmış durumda diyen Erkmen, “Esnaf cari olarak borcunu mu ödesin, vergisini sigortasını mı ödesin, yapılandırmasını mı ödesin, ikinci yapılandırmasını mı ödesin, bankalardan aldığı parayı mı ödesin. Bunlar üst üste bindiği zaman kazançlarıyla mümkün değil. Zaten emekli, işçi, çalışanlar şuanda hayat pahalılığı karşısında iyice ezilmiş durumda, işsizlik almış başını gidiyor” dedi.

Hükümetin insanlar için umut olmaktan çıktığını belirten İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

YAPILANDIRMA YASALARI GERÇEKLİKLE UYUŞMUYOR

“Hükümet bir karar alarak yapılandırmada başvuru süresini 31 Ağustos'tan 30 Eylül'e, ilk taksit ödeme süresini de Eylül ayından Ekim ayı sonuna kadar ertelemiş oldu. Ama biz parti olarak şunu savunuyoruz yapılandırma yasaları gerçeklikle pek uyuşmuyor. Çünkü her 5-6 ayda bir ya da 10 ayda bir yeni yapılandırma yasası çıkıyor. Demek ki vatandaş borcunu ödeyemiyor ki siz yeni yapılandırma yasaları çıkarıyorsunuz. Bu nedenle konuya gerçekçi olarak bakmak lazım! Bir esnafı düşünelim; Esnaf bir taraftan ailesini geçindirecek, cari olan vergisini sigortasını ve diğer ödemelerini yapacak, iki tane geçmişten gelen yapılandırma var o iki tane yapılandırmasını ödeyecek. Bu yapılandırmalarda ilgili her zaman ifade ettik ama hükümet bunu hiç kayda almadı. Hükümet bunları 18 ayla sınırlı tutuyor bunu 60 ay yapsanız daha gerçekçi olmaz mı? Ayrıca yapılandırmaların ödemelerini önümüzdeki ay değil de bir yıl süreyle vadeye hiç faiz koymadan uzatsanız olmaz mı? Ama şimdi baktığımız ortamda tamamen gerçekçilikten uzak, insanların daha normal hayata dönmediği ortamda hükümet vatandaşa “gel bunları öde” diyor. İnsanlar ne yapacak? Yine her zaman yaptığı gibi yapılandırması bozulmasın diye 1 ve 2’nci taksitlerini ödeyecek ondan sonrakilerini ödeyemeyecek bu sefer yine yapılandırmalardan mahrum kalacak yeni bir yapılandırma yasası çıksın diye de kamuoyu ayağa kalkacak. Onun için bazı şeyleri gerçekçi düşünmek gerçekçi olarak uygulamaya geçirtmek lazım.

ESNAF NE YAPACAĞINI ŞAŞIRMIŞ DURUMDA

Biz diyoruz ki; bu ay sonu itibariyle sona erecek yapılandırma müracaatları bir ay daha uzatılsın. Eğer uzatılmıyorsa en azından ödemeleri bir yıl süreyle faizsiz olarak ötelensin ve ödemeler önümüzdeki yıldan itibaren ödenmeye başlasın. Çünkü bir buçuk yıllık pandemi sürecinden sonra insanların yavaş yavaş dükkanlarına alıştığı, yavaş yavaş döngünün oluştuğu bir ortamı yaşıyoruz. Bu ortamı yaşarken insanlar şuanda ancak belki günü kurtarabilecek, geçimini sağlayabilecek bir geliri elde ederken sen onlara “gel borcunu öde” demek kadar saçma bir şey olamaz. Gerçekçilikten uzak bir yaklaşımdır. Pandemi döneminde insanlara nakit olarak yani sosyal devlet olmanın gerekliliği olarak nakit yardımı yapılmadı. İnsanlar bankalara yönlendirilip bankalardan borçlar alınmak suretiyle bankalara borçlandırıldı şimdi bunlarında ödeme vakitleri geldi. Bu borçlar Haziran ayı sonuna kadar ertelenmişti ve faizsiz olarak ertelenmişti onlarda şuanda yürürlükte. Yani esnaf şuanda ne yapacağını şaşırmış durumda. Esnaf cari olarak borcunu mu ödesin, vergisini sigortasını mı ödesin, yapılandırmasını mı ödesin, ikinci yapılandırmasını mı ödesin, bankalardan aldığı parayı mı ödesin. Bunlar üst üste bindiği zaman kazançlarıyla mümkün değil.

İŞSİZLİK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

Zaten emekli, işçi, çalışanlar şuanda hayat pahalılığı karşısında iyice ezilmiş durumda, işsizlik almış başını gidiyor. Böyle ekonominin iyi olmadığı bir ortamda insanların mutlu olmasını beklemek mümkün değil. Mutlu olmayan insanlarda her türlü sosyal patlamaya açık insanlardır. Devlet olarak bizim görevimizde sosyal patlamanın önüne geçecek şekilde bunlara önlem almak, insanlarımızı rahatlatmaktır. Geçtiğimiz hafta Ahilik Haftası dolayısıyla Kırşehir’de toplantı yapıldı. Orada esnaf hükümetimizden, yetkililerden ne bekledi? Ahilik Haftasında esnafın sorununa çözüm getirebilecek müjde bekledi. Ama orada ne ile karşılaştı? Şeker Pancarının taban fiyatının açıklanmasıyla karşılaştı. Siz orada esnaf olarak kulağınızı açmış bekliyorsunuz ve “hükümet bize acaba ne diyecek, esnafla ilgili ne söyleyecek, ne müjde verecek” ama size şeker pancarının taban fiyatı söyleniyor. Siz esnaf olsanız nasıl bir duyguya kapılırsınız?

HÜKÜMET ARTIK İNSANLAR İÇİN UMUT OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR

Bugün artık hükümet insanlar için bir umut olmaktan çıkmıştır. Hükümet insanlarımıza umut vermemektedir. İnsanımız şuanda zor durumdadır ve geçinememektedir. Şuanda tek bir çare vardır o da seçime gitmektir. Milletimiz en kısa sürede İyi Parti iktidarıyla tanışacaktır. Bizim uygulayacağımız Artagan projesiyle 2 yıl içerisinde insanlar kendi hayat seviyelerinin, gelir seviyelerinin nasıl arttığını görecekler. Vergilerin düşürülüp günlük hayata nasıl yansıdığı görülecektir. Bugün problem gibi karşımızda duran ÖTV’nin indirilmesinden, öğretmen atamamalarından, EYT problemlerinden tutun pek çok konuda kaynağı hazır vaziyette yıllık 300 milyar kaynak yaratan Artagan projesiyle bunların tamamı yerine getirilecektir. Onun için bizim tek beklentimiz var o da milletin önüne sandığın getirilmesidir. Biz milletimize güveniyoruz milletimizin de doğru tercih yaprak İyi Partiyi iktidara getireceğine dair inancımızı koruyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi