Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile ilgili açıklama yaptı.

Uzun açıklamasında, “Ulusların tarihlerinde çok önemli hatta bunun da ötesinde, yeniden var oluşları ile ilgili yaşamsal dönemeçler vardır. 18 Mart 1915 tarihinde topraklarımıza egemen olmak isteyen emperyalizmin en güçlü ülkelerinden başta İngiltere olmak üzere dünyanın en güçlü donanmaları, Çanakkale Boğazı’nda durdurulmuş ve askeri güç anlamında çok büyük kayıplar verdirilmiştir” diyerek şunları söyledi:

“Özellikle Türk topçusunun ve tüm imkansızlıklarına rağmen deniz kuvvetlerimizin bu üstün başarısı karşısında ağır bir yenilgi yaşayan İtilaf Devletleri, bu sefer karadan bir kuşatma başlatarak hedeflerine ulaşmaya çalışacaklardır.  25 Nisan 1915 tarihinde yeni bir çıkartma ile kara harekatına başlayacak emperyalist güçler, bu sefer karşılarında 19.Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal komutasında ki, Anadolu’nun her yerinden Çanakkale’ye gelmiş yiğit Mehmetçikleri bulacaktır.

Özellikle Arıburnu-Conk Bayırı arasında ki hat boyunca üstün askeri dehasını sarsılmaz bir inanç ve cesaretle birleştiren Mustafa Kemal, savaşın mağlubiyetini ve teslimiyetini önce kahraman askerimizin sonra da bir büyük Ulus’un belleklerinden ustalıkla silivermiştir.  57.Alay için verdiği emir "Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum" sözüyle askeri tarihimiz içinde bu toprakların bağımsızlığı içinde çok önemli bir milattır.

Çanakkale Boğazı’nda aldıkları, ağır yenilgiye, karada yaşadıkları bir bozgunu da ekleyen  emperyalist güçler, farkında olmadan Dünya Savaş tarihinde çok önemli bir komutanın adının duyulmasına vesile oldular.

Ancak Çanakkale Savaşını, sadece bir deniz savaşı olarak gören ve MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ü adeta yok sayarak onun yerine hurafelerden, evliyalardan kaynaklı bir zafer ortaya çıkarmak için büyük bir çaba sarf edenlerin halkımız nezdinde hiçbir inandırıcılıkları olmamıştır.

Bu büyük zaferin elde edilmesinin 108. Yılında başta M.Kemal ATATÜRK olmak üzere, Nusret Mayın gemisinin kaptanı Tophaneli İsmail Hakkı Bey’den 57.Alay’ın Komutanı Hüseyin Avni Bey’e, Seyit Onbaşından, tüm isimsiz aziz kahramanlarımıza kadar, tüm şehitlerimizi, gazilerimizi en içten duygularımla, saygıyla, rahmetle anıyorum.  Ruhları şad olsun” (Haber Merkezi)

Editör: Seçkin