Karadeniz Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, Uluslararası Müzeler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada müzelerin ve tarihi eserlerin önemine vurgu yaptı. Mercan, Dünya Kültür Mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından 2024 yılı için belirlenen "Müzelerde Eğitim ve Araştırma" temasının önemini belirtti.

65 yaş olayına kaymakamlık el attı; Ceza kesecek 65 yaş olayına kaymakamlık el attı; Ceza kesecek

Mercan, Kdz. Ereğli Müzesi’nin öğrencilere ve turistlere yönelik eğitim faaliyetleri yürüttüğünü, ayrıca araştırma yapmak isteyen bilim insanlarına kolaylık sağlandığını belirtti. Tarihi eserlerin bir ülkenin kimliği olduğuna dikkat çeken Mercan, "Kimliğimize ne kadar sahip çıkarsak dünya ülkeleri arasında o kadar itibarımız artacaktır." dedi.

Mercan, tarihi eserlerin yalnızca turizm ve ekonomi açısından düşünülmemesi gerektiğini vurgulayarak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Geçmişini Bilmeyen Milletler Geleceğini Kuramazlar" sözünü hatırlattı. Avrupa’nın tarihi eserlere verdiği önemi ve bu eserleri kendi ülkelerine nasıl kazandırdığını anlattı.

Türkiye’de tarihi eser bilincinin geç oluştuğunu ve bu nedenle birçok eserin yurt dışına kaçırıldığını belirten Mercan, Truva Hazineleri ve Zeus Sunağı gibi eserlerin Türkiye’de olmasının kültür turizmine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Mercan, tarihi eserlerimize her zaman gerekli değeri vermemiz ve kaçırılmalarına veya tahrip edilmelerine engel olmamız gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi