Zonguldak’ın Devrek ilçesinde nesli tükenmekte olan ve avlanması yasak olan Sakarmeke kuşu bulundu. Türkiye’de göklerin hakimi olarak bilinen Sakarmeke kuşu yetkililer tarafından koruma altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Devrek'te dün akşam Bılık Köyü sakini Muhammet Kapusuz, evinin arkasında bulunan derede yaralı halde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya ve avlanması yasak olan hayvanlar arasında yer alan Sakarmeke kuşu buldu.

 Kuşu görür görmez yanına giden ve yakalayan Kapusuz, kuşun Sakarmeke kuşu olduğunu fark edince Doğa Koruma ve Zonguldak Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine haber verdi.

Kapusuz, ekipler gelene kadar Sakarmeke kuşunu muhafaza ederek, hayatta tutmaya çalıştı.

Görevlilerce teslim alınan kuş, hızlı bir şekilde veteriner kontrolünden geçirilerek yaralarının iyileştirilmesinin ardından doğaya salınacak.

Çocukluk hayalini 63 yaşında gerçekleştirdi! Çocukluk hayalini 63 yaşında gerçekleştirdi!

Doğa Koruma ve Zonguldak Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü görevlileri, sakarmekenin alnı hariç siyah renkli olduğunu ve alnındaki beyaz lekesi ile diğer kuşlardan ayırt edildiğini kaydetti.

Türkiye’de halk arasında kara ördek olarak da adlandırılan ve sulak, bol sazlık alanlarda yaşayan sakarmeke kuşunun avlanması ise yasak.

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA