TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, kamu kurumlarında çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin kanun teklifinin, Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde bir konuşma yaptı.

CHP'li Demirtaş, kanun teklifinin olumlu ancak kapsam bakımından yetersiz olduğuna vurgu yaparak; “Sözleşmeli olarak çalışanların sorunlarının çözümü için böyle bir adımın atılması son derece olumludur ancak teklif kapsamına baktığımızda yetersiz olduğunu görüyoruz ve sorunun tamamen çözmediğini görüyoruz, kamuda çalışan bazı çalışanlar yine mağdur edilmektedir. Bu durum Anayasa'nın sosyal devlet ilkesine de eşitlik ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır” dedi.

CHP, KANUN TEKLİFİNİ 1 YIL ÖNCE VERDİ

Ünal Demirtaş, teklifin bir seçim yatırımı olarak Meclis gündemine getirildiğini hatırlatarak; “Bununla ilgili olarak da 20 Ekim 2021 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisinin 3 Grup Başkan Vekilinin vermiş olduğu bir kanun teklifi var. Bu teklifle kamudaki sözleşmeli kadroların bazı istisnalar dışında kaldırılması ve sözleşmeli çalışanların tamamının kadroya geçmesi düzenlenmişti. Üzerinden bir yıldan fazla süre geçti ama maalesef gündeme alınmadı. Bugün görüştüğümüz teklifin gerçek anlamda sözleşmeli çalışanların sorunlarını çözmek için değil, yaklaşan seçime bir yatırım olarak Meclis gündemine getirildiği çok açıktır. Elbette ki amaç ne olursa olsun bu adım doğru bir adımdır, bunu destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

CHP’li Vekil konuşmasında şunları söyledi;

“Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Ak Parti iktidarları boyunca iş ve çalışma hayatının sorunlarının çözümü noktasında gerekli adımlar hızlı ve olması gerektiği gibi atılmamıştır. Aksine, birçok sorun büyütülmüş, derinleştirilmiş ve yanlış şekilde hayata geçirilmiştir. Kamuda sözleşmeli olarak çalışma da bunlardan biridir. Kamu personel rejiminde değişiklik yapılmalı. 132 bin sözleşmeli personel kadro dışı. 3 ayda 30 bin kişi sözleşmeli olarak işe başladı. Milyonlarca insan yıllardır mağdur. Kamuda liyakat esas olmalı. Kazanılmış haklar korunacak mı?”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, tayin hakkı ile ilgili düzenlemeye de açıklık getirilmesini istedi.

“Kamuda sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan bir çalışan üç yılın sonunda memuriyet hakkını ve tayin hakkını kazanıyordu ama bu düzenlemeyle sözleşmeli personelin tayin hakkı üç yıldan dört yıla çıkarılıyor yani sözleşmeli personelin aleyhine olarak tayin hakkı bir yıl daha ötelenerek dört yıla çıkarılıyor. Bu getirdiğiniz düzenleme, şu anda üç yılı doldurmuş yani tayin hakkını kazanmış memurların ve bugüne kadar işe başlamış sözleşmeli memurların kazanılmış hakkını ortadan kaldırıyor mu? “ diye soran CHP’li Demirtaş; “Bu madde, bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonraki çalışanları mı kapsamaktadır, yoksa şu anda çalışan tüm sözleşmeli personele uygulanarak kazanılmış olan üç yılda tayin edilme haklarını ellerinden almakta mıdır? Dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi