Vatan Partisi Zonguldak İl Sekreteri Umut Ergin yaptığı açıklamada, “Sizlere Zonguldak’tan sesleniyoruz. Türkiye’nin ekonomisine hançer vurulan noktanın önündeyiz. Üretimin baltalandığı, TTK Limanı’na ithal kömürün geldiği yerdeyiz” dedi.

Ergin beraberinde Vatan Partisi İl Başkanı Gökhan Yılmaz ve il yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Zonguldak TTK Limanı (Eski Kozlu Durakları) önünde ithal kömür alımına karşı yaptığı basın açıklamasında, “ Bu gemiler ziyaret gemileri değil, bu gemiler yolcu gemisi değil, ihracat gemisi değil, bu gemiler kömür gemisi. Bu gemilerle yurt dışına buradan kömür gitmiyor. Yurt dışından buraya kömür geliyor. Komik bir durumla karşı karşıyayız. Zonguldak dağının altında milyonlarca ton kömür varken, biz gemilerle kömür getiriyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun bu sene yayınladığı rapora göre İthal Kömüre 2750 TL, Yerli Kömüre ise 2050 TL destek veriliyor. Yani hükümet diyor ki yerli kömür kullanma, ithal kömür kullan.

TÜİK’in verilerine bakıyoruz, aylık 188 milyon dolar kömür ithal ettiğimiz için yurt dışına gidiyor.

İthal kömüre olan bu desteği derhal kaldırın! Bu desteğinizi Zonguldak dağının altında yatan kömüre verin. Kömürü almak için değil, çıkartmak için çabalayalım. Bölgemiz de 2 Demir Çelik Fabrikası, 2 Termik Santral bulunmakta. Şu anda bu limana gelen kömür, buradan Karabük’e gidiyor. Yani burada görmüş olduğunuz durum çekilen filmin fragmanı gibi. Gemilerin asıl geldiği, tonlarca kömürün indiği liman Çatalağzı-Muslu bölgesindeki Eren Limanı üzerinden dağıtımı sağlanmaktadır. Hem ithal kömür getiriyoruz, hem de orada üretmek isteyen, işsiz olan, çalışmak isteyen vatandaşımızı gelen kömürlerle zehirliyoruz. Bu kömürü alan fabrikalara da durun diyoruz. Ama onların da halini anlıyoruz hükümeti ithal kömüre destek verirken neden yerli kömürü tercih etsinler. Buradan hükümet yetkililerine sesleniyoruz; Tercih değil, zorunluluk olsun!

Buradan hükümet yetkililerimize soruyoruz; İthal kömürün geldiği yerde üretim olur mu? İthal kömüre destek verildiği yerde, yerli kömür çıkartılır mı? İthal kömürün geldiği yerde Zonguldaklı geçinebilir mi? Ama yöneticilerimizin bu sorulara cevap veremeyeceğini zaten biliyoruz.

Yıllarca işçi göçü alan şehir, şu anda dışarıya göç veriyor. Neden çalışacak yer yok.

İthal kömürün teşvik edilmesi, rödevans saha sahiplerinin ve işçilerinin sorunlarının çözümsüz bırakılması, kaçak ocaklarla mücadele edilmemesi gibi onlarca sorunun sebebi bu hükümettir.

Hükümet ithalatçılarla iş birliği içinde. TTK ve Rödevans saha sahiplerini, dolayısı ile Türk Milletini zarar uğrattıkları, TTK’nın sorunlarını çözüp işçi alıp, destek verip, üretimi arttıracağı yere ülkemizden her yıl milyarlarca doları yurt dışına gönderdikleri, kömür ithal edenleri, sıcak para komisyoncularını ise amansızca zenginleştirdikleri ortadadır. Bu paraları sıcak para komisyoncularına, ithalatçılara yedirmeyelim! Bizler bugün buraya Zonguldak halkının feryadını, sesini duyurmaya geldik.

Türk milleti ithal kömür istemiyor. Çünkü bizim bu dağların altında yatan kömürümüz var.

Zonguldak halkı çalışmak istiyor. Gemilerle buraya kömür gelmesin, gemiler buradan kömür götürsün istiyor.

Gençliğimiz işçi alınsa da başvuru yapsak ümidiyle bekliyor. Geçiştirici, ihtiyacı karşılamayan, doldur- boşalt şeklindeki işçi alımları ve söylemleri işsiz gençliği hayal kırıklığına uğratıyor. Zonguldak dağlarının altındaki kömürü çıkartmak isteyen binlerce işsiz vatandaşımız bulunmakta. Bu vatandaşlarımız İş-Kur kapılarında Milli Piyangodan bilet almış gibi bekliyor. Başvurduk ama ya tutarsa, ya çıkarsa hesabı. Vatandaşımızı kapılardan kapıya sürükleyen, Liyakatsız atamalar yapan, adam kayıran, hemşericilik oynanan bu sistemi reddediyoruz! Ve ilan ediyoruz çürümüş bu sistemi yıkacağız!

Zonguldak’ın 5 Milletvekili var. Kendileri Zonguldak’ın vekili değil, ithalatçıların vekili. Çünkü buna ses çıkaran ne bir parti ne de bir vekil var. Bir tanesi bu gün bu meseleye karşı çözüm sunabilmiş mi?

Yerel basında takip ediyoruz. Her ay boş laflar söylüyorlar, şu kadar işçi alımı hedefleniyor, işçi alımını düşünüyoruz. Bu laflar Zonguldak halkıyla alay etmektir. Çünkü dertleri sorun çözmek, işçi aldırmak değil Zonguldak halkını oyalamaktır. Kendilerini açılışlarda, kutlamalarda, mitinglerde en önlerde görürsünüz.

Vatandaşımızın derdi olduğu yerde hiçbirini göremezsiniz. Buradan hükümet yetkililerine ve milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz; Koltuklarınızdan kalkın, gelin Zonguldak’taki sorunlara müdahale edin. Görevlerinizi yapın, görevlerinizi yapmayacaksınız o koltukları işgal etmeyin.

Vatan Partisi olarak buradan duyuruyoruz, Türkiye’yi koltuklardan yönetmeyeceğiz! Değerli halkımızdan yetki istiyoruz. Vatan Partisi’nin Zonguldak Programı hazırdır. Vatan Partisi’nin TTK programı hazır! Halkımız, köylümüz üretecek. Pasife düşen maden ocakları canlandırılacak, o ocaklarda binlerce işçi çalışacak. Çarşılar, pazarlar şenlenecek. Buradan ilan ediyoruz;

Zonguldak Dağının Altındaki Kömürü Çıkartacağız” (Seçkin KIRARSLAN)

Editör: Haber Merkezi