Aşkın ağıtı: Celal Oğlan" Aşkın ağıtı: Celal Oğlan"

Sivas Haber - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Yılmaz, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun belirlediği tema doğrultusunda, 2023 yılı için "Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır" vurgusunu yaptı.

 

Meteoroloji uyardı! Yağışlara dikkat! Meteoroloji uyardı! Yağışlara dikkat!

1992 yılından bu yana 10 Ekim'in Ruh Sağlığı Günü olarak kutlandığını hatırlatan Yılmaz, bu günün amacının toplumda ruh sağlığı farkındalığını artırmak olduğunu ifade etti. Yılmaz, her yıl Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından belirlenen tema çerçevesinde etkinlikler düzenlendiğini ve bu yılın temasının 'Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır' olduğunu belirtti.

Laboratuvar Teknikerliği: Tıbbi Laboratuvarların Vazgeçilmez Elemanları Laboratuvar Teknikerliği: Tıbbi Laboratuvarların Vazgeçilmez Elemanları

"8 kişiden 1’i ruh sağlığı sorunu yaşıyor" diyen Yılmaz, ruh sağlığının temel bir insan hakkı olduğuna vurgu yaptı. Ruh sağlığı hakkının, korunma, bakım, özgürlük ve topluma dâhil olma haklarını içerdiğini belirten Yılmaz, iyi bir ruh sağlığının genel sağlık, refah ve iletişim için hayati önem taşıdığını söyledi. Her sekiz kişiden birinin dünya genelinde ruh sağlığı sorunları yaşadığını dile getiren Yılmaz, bu durumun bireylerin fiziksel sağlıklarını, ekonomik refahlarını ve sosyal ilişkilerini etkilediğini belirtti.

AW049498_01

Vergi, trafik cezası, harçlar… Süre öne çekildi! Vergi, trafik cezası, harçlar… Süre öne çekildi!

Ruh sağlığı sorunlarının özellikle gençler arasında artan bir sorun olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu nedenle ruh sağlığına daha fazla öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Ruh sağlığı sorunlarına sahip bireylerin insan hakları ihlallerine maruz kaldığını ve bu durumun toplumdan dışlanmaya yol açtığını dile getiren Yılmaz, herkesin kaliteli ruh sağlığı hizmetlerine erişme hakkına sahip olduğunu vurguladı. Ruh sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için dünya genelinde acil önlemler alınması gerektiğini belirten Yılmaz, bu evrensel haktan herkesin eşit şekilde faydalanabilmesi için çaba harcanması gerektiğini ifade etti. İHA

Editör: Virda Şahin