AW049502_02

Kastamonu'da yasa dışı yollardan gelen 9 düzensiz göçmen yakalandı Kastamonu'da yasa dışı yollardan gelen 9 düzensiz göçmen yakalandı

Sivas Haber -  Sivas'ın Altınyayla ilçesinde 1940'lı yıllarda yaşanan gerçek bir aşk hikayesi, dillerden düşmeyen bir türkünün ilham kaynağı oldu.

Anlatılanlara göre; Celal Kulmaç ve Döndü, Altınyayla'nın Deliilyas beldesinde yaşayan iki gençti. İkili, ailelerinin de onayıyla evlenmeye karar verdi.

Ailesiyle piknik yapan şahıs, top oynarken kayalıklardan düştü Ailesiyle piknik yapan şahıs, top oynarken kayalıklardan düştü

Nikah işlemleri için Şarkışla ilçesine giden Celal Kulmaç, dönüş sırasında soğuk havadan etkilenerek hastalandı. Kulmaç, evine döndüğü zaman daha da ağırlaştı ve düğünden bir gün önce vefat etti.

Kulmaç'ın ölüm haberini alan Döndü, büyük bir üzüntü yaşadı. Çok sevdiği nişanlısı için 104 kıtalık bir ağıt yaktı.

"Evlerinin önü yonca, Yonca kalkmış dam boyunca, Bu yoncayı kim biçecek, Celal oğlan olmayınca, Celal oy oy yavrum oy oy, Evlerinin önü kare, Selam söylen Celal yâre, Nişanlısını eller almış, Bulunmaz mı buna çare? Celal oy oy yavrum oy oy"

Döndü'nün ağıtı, zamanla bir kısmı değiştirilerek türkü haline dönüştürüldü. Günümüzde birçok kişi tarafından bilinen türkü, büyük bir aşkın sözlere yansıması olarak görülüyor.

AW049502_04

Celal Kulmaç'ın kardeşi Karabey Kulmaç, kardeşinin ölümünden sonra nişanlısı Döndü'nün ağıt yaktığını belirterek, "Kardeşim nişanlıydı, Şarkışla ilçesine muayene olmaya gitmişti. Muayene olmadan düğün yaptıramıyorlardı. Muayene olduktan sonra Hanlı köyünün oralara geldiler. Şarkışla ilçesinde de hamamcı olmuş yıkanamamış. Yolda gelirken ırmaktan yıkanmış. Yürüyerek gelirken terlemiş, soğumuş teri. Ondan sonra hastalandı kalkamadı daha. Bayrağı kalkacaktı. 3-5 gün yatırdılar. Düğün günü vefat etti. Kardeşim Celal öldükten sonra nişanlısı Döndü ağıt yaktı" dedi.

Celal Oğlan türküsü, Sivas'ın yürek burkan aşk hikayesini günümüze kadar taşıyan önemli bir kültürel miras olarak kabul ediliyor. İHA

 AW049502_05

AW049502_03

AW049502_01

Editör: Virda Şahin