Geçtiğimiz aylarda büyük tartışmalara neden olan bu yıla özgü olarak ek MTV'nin tüm araç sahiplerinden alınmasına karar verilmesinin ardından, milyonlarca kişiyi etkileyen yeni bir gelişme yaşandı. Her yıl Ekim ayının sonunda, yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasına göre belirlenen artış, izleyen yıl olan Ocak ayında uygulanacak yeniden değerleme oranını belirliyordu. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezaları belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) için flaş bir karar alındı.

Sirkülerde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298. maddesinin (B) fıkrasına atıfla yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlık tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 34,80 (yüzde otuz dört virgül seksen) olarak tespit edilmiştir" denildi.

Buna göre, Kasım ayında ikinci taksit ödeme süresi yaklaşan ve en düşük MTV'nin 2.120 TL olduğu dikkate alındığında, Yüzde 34,80'lik zammın ardından MTV ve ek MTV'de ikinci taksit ücreti 2.857 TL'ye yükseldi. Toplamda ödenecek miktar ise 5.715 TL olarak belirlendi.

2023 yılı için trafik cezaları da artırıldı. Örneğin, hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30 aşmanın cezası şimdi 951 TL. Hız sınırını yüzde 30 - yüzde 50 aşmanın cezası bin 979 TL iken, hız sınırını yüzde 50'den fazla aşmanın cezası 4.064 TL oldu. Alkol alarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler için cezalar da arttı. İlk defa alkollü araç kullanmaktan yakalananlar 4.064 TL öderken, ikinci defa yakalananlar için ceza miktarı 5.096 TL olarak güncellendi. Emniyet kemeri kullanmamak cezası ise 436 TL'den yükseltildi. Seyir halinde cep telefonu kullanmanın cezası ise 951 TL oldu. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 8.090 TL iken, drift atan sürücülere 20.342 TL ceza kesilecek. Alkol testine itiraz etmenin cezası 8.551 TL, muayenesiz araçla trafiğe çıkmak ve yasak olan yerde sollama yapmanın cezası ise 951 TL olarak güncellendi. YDO'nun değişmesiyle, bu ceza miktarlarına yüzde 34,80 daha fazla eklenecektir. (Haber Merkezi)

Gemide kokain operasyonu! 10 tutuklama! Gemide kokain operasyonu! 10 tutuklama!

Lüks villada sır ölüm: 17 yaşındaki genç havuzda can verdi Lüks villada sır ölüm: 17 yaşındaki genç havuzda can verdi

Fevkani Köprüsü yıkım günü belli oldu Fevkani Köprüsü yıkım günü belli oldu

O yol artık kapalı O yol artık kapalı

Editör: Murat Barutçu