Zonguldak Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Atınç Kayınova, Ak Parti ve MHP’li belediye meclis üyelerinin oylarıyla meclisten geçen zamları eleştirdi.

“Amaçları halkın cebine el atıp belediye hizmetlerini finanse etmek” diyerek Zonguldak Belediye Başkanını eleştiren Kayınova, “Biz meclis toplantısında; “Hizmetin yürümesi için halkın cebine el uzatmakta başka ne yapacaksınız? Sana kanun yetki vermiş bu kanunu mu kullanacaksın yoksa elini halkın cebinden çıkartmayacak mısın? Nasıl bir belediye başkansın? Bu halk seni elini ceplerinden çıkartmayasın diye mi seçti? Diye sorularımızı yönettik ama kendisi her zamanki gibi bize yanıt vermedi” dedi.

Zonguldak Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Atınç Kayınova, açıklamasına şöyle devam etti:

AK PARTİ VE MHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ ÖNERGEMİZİ GÜNDEME DAHİ ALMADI

“Kasım ayı belediye meclisi esasında bütçe meclisidir. Bütçeyle ilgili 2023 yılı planlamaları yapılırken belediyenin bütçesi belirlenir. Biz bu bağlamda öncelikle Ankara’da yapılan su indirimiyle ilgili olarak madem Ankara’da yüzde 50 indirim yapılabiliyor o zaman elektriğin üretildiği Zonguldak’ta da elektrik odaklı zam yerine yüzde 50 indirim yapılsın istedik. Bu doğrultuda yüzde 50 indirim olsun diye önerge verdik ancak Adalet ve Kalkınma Partili ile Milliyetçi Hareket Partili meclis üyeleri önergemizi kabul etmeyerek gündeme dahi almadılar. 17 Kasımda yapılan ikinci birleşimde de bütçe ve gelir tarifeleri konusunda tartışmalar yaşanırken gördük ki zaten Adalet ve Kalkınma Partisi Zonguldak halkının kullanacağı suya yüzde 200 zam planlamış.

BELEDİYE BAŞKANI YÜZDE 200 ZAMMI AÇIKLAYAMADI

O gün yine mecliste kavgamızı verdik. Kavgamızın birincisi şuydu; Ülkede TÜİK verilerine göre yüzde 85 enflasyon var iken Zonguldak’ta yüzde 200 zammı neye göre yaptığınızı bize ve Zonguldak halkına anlatın dedik. Ancak sayın belediye başkanı bunu anlatmak yerine sürekli hamaset yaparak konuyu değiştirdi, bize bireysel olarak yüklenmeye çalıştı. Meclise yakışmayan hal ve tavırlarda meclisi sürdürdü ve yüzde 200 zammı açıklayamadı. Açıklamakta istemedi çünkü açıklanabilir bir yanı da yoktu.

“TÜRKİYE’NİN EN PAHALI SUYUNU KULLANIYORUZ” DİYE PROPAGANDA YAPMIŞLARDI

Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyoruz diyerek Zonguldak’ta 31 Mart 2019 seçimleri öncesinde propagandası sonrasında 2021 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde suya yüzde 23 zam yapmış idi. 2021 yılından 2022 yılı Ekim ayına kadar enflasyona baktığımızda yüzde 111 dolayında. TÜİK verilerine göre yüzde 85 yıllık enflasyon var. O tarihten bu güne Merkez Bankası enflasyon oranlarına baktığımızda yüzde 11 dolaylarında ama suya yüzde 200 zam yapıyor. Bizde yüzde 200 zammı neye göre yaptıklarını anlatın dedik.

HAMASET ODAKLI MUHALEFET YAPMIYORUZ

Sayın Ak Partili ve MHP’li meclis üyeleri, Sayın Zonguldak Belediye Başkanı herhalde size göre ülkedeki enflasyon yüzde 200 bunu bir dillendirin dedik ama işlerine gelmediği için sorumuza yanıt vermediler. Biz sorumuzu sorduk ama sanki elimize pankart alacağız, kavga edeceğiz beklentisi içerisinde olan bazı arkadaşlar Cumhuriyet Halk Partisi bu konuyla ilgili bir şey demedi gibi şeyler söylendi. Ancak biz muhalefetimizi kanıta dayalı, saygın, toplum yararına ve gerçekçi bir düzeyde muhalefet yapıyoruz. Hamaset odaklı muhalefet yapmıyoruz. Bunun için sorduğumuz sorularımıza yanıt veremediler.

SORULARIMIZA CEVAP VEREN BİR BELEDİYE BAŞKANI GÖREMEDİK

2022 yılında bilet gişesi bile olmayan halk otobüslerine zam yapıldı. Şuanda güçlü bir firma işi yürütmekte ise de yılbaşından sonra 2023 yılı itibariyle halk otobüsü fiyatları zamlanacak. Bu demek oluyor ki Zonguldak halkı toplu taşıma ücretlerini yüzde 80 yüzde yüz oranlarında zamlı kullanacak. Bu da Ak Partinin kamu yararına olmayan duruşunun başka bir kanıtı, halkın cebine el uzatan bir duruşudur. Bu konuda da sorularımıza cevap veren bir belediye başkanı göremedik. Biz meclis toplantısında; “Bu hizmetin yürümesi için halkın cebine el uzatmakta başka ne yapacaksınız? Sana kanun yetki vermiş bu kanunu mu kullanacaksın yoksa elini halkın cebinden çıkartmayacak mısın? Nasıl bir belediye başkanısın? Bu halk seni elini ceplerinden çıkartmayasın diye mi seçti? Diye sorularımızı yönettik ama kendisi her zamanki gibi bize yanıt vermedi. İşi gücü hamasetti ve buradan yürüdü.

AMAÇLARI HALKIN CEBİNE EL ATIP BELEDİYE HİZMETLERİNİ FİNANSE ETMEK

Bir başka soru; su faturalarının içinde katı atık bedeli var ve 6 liradan 16 buçuk liraya çıkarttı. 2021 yılında koydukları sayaç bakım ücretini 2 liradan 4 liraya çıkarttı. Atık su bedelini 1,5 liradan ton başına 2.70 liraya çıkarttı. Her şeye yüzde yüzlerde zam yaptı. Belediyenin gelir tarifesindeki her şeye yüzde yüz zam yaptı. Mezar yeri 5 bin liraydı 10 bin lira yaptı. En çok artış yüzde 447 ile mezarlıklar müdürlüğünde. “Merak ediyoruz amacınız ne” dedik. “Zonguldak halının önümüzdeki yıl daha fazla öleceğiyle ilgili bir tespitiniz mi var?” diye sorduk ama hiçbirine yanıt alamadık. Bunlar işlerine gelmediği konularda sağıra yatıyorlar. Çünkü amaçları halkın cebine el atıp belediye hizmetlerini finanse etmek ondan sonrada ben yaptım oldu demek. “Ankara’dan hibe alıyoruz” diyorlar ama sadece işe aldığınız fazladan 400 kişi var. Bu insanlar nerede çalışıyorlar, ne iş yapıyorlar? Sokakları süpüren kişiler aynı, su ve kanalları tamir eden kişiler aynı! Zonguldak halının cebine el uzatmaktan çekinmeden maaş veriyorsunuz sonrada bağış aldık deyip karşıya geçiyorsunuz. Ama bu bağışların Zonguldak halkının hayatına nerede yansıdığı belli değil.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi