Taksi ücretleri zamlandı! İndi bindi 70 lira Taksi ücretleri zamlandı! İndi bindi 70 lira

Güneş yüzeyinde son günlerde gözlemlenen devasa büyüklükteki lekelerin ardından bilim insanları, iletişimi kesebilecek büyüklükteki patlamanın gerçekleşebileceği uyarısında bulunmuştu. Ve beklenen patlama geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Dünyanın 20 katı büyüklüğündeki patlama, M4 sınıfında bir güneş patlamasıydı ve daha önce görülmemiş bir enkaz bulutu üretti.

Güneş patlamalarının dünyayı da etkileyebileceği düşünülen olay, uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor ve erken zirve yapmasını bekleyen bazı bilim insanları, benzer patlamaların 6 ay ile 1 yıl arasında süre içinde gerçekleşebileceğini ifade etmişlerdi. Şimdi ise ilk büyük patlama görüldü. Patlama, radyo iletişiminde yaklaşık 30 dakikalık kesintiye yol açtı. Neyse ki, güneşten uzaklaşan ateşli döngü dünya büyüklüğünde 20 gezegeni yutabilecek kadar genişti, ancak dünya bu tehlikeden ucuz atlattı. Ateş çemberinin dünyanın ters istikamete doğru yol aldığı gözlemlendi ve bu nedenle dünyayı etkilemedi. Dolayısıyla, güneş patlaması dünyaya ulaşmadı.

Akıllara 11 eylül geldi Akıllara 11 eylül geldi

Bu patlama, X sınıfı olarak adlandırılan en şiddetli güneş patlamaları kategorisinde yer alıyor. Bu tür patlamaların etkileri oldukça güçlü ve yayılma hızları yüksektir.

Güneşte meydana gelen bu dev patlamayı, Edirneli bir öğretmen olan Adnan Tunca, amatör olarak astro fotoğrafçılıkla ilgilenirken görüntüledi. Tunca, her gün düzenli olarak saat 18.30 ile 19.00 arasında günlük güneş kayıtları alıyor. Bu sefer patlama anında teleskopla çekim yapmaya başladığında, beklenmedik bir patlama gözlemledi. Patlama çok hızlı bir şekilde oluştu ve uzaklaşarak yeni bir şekil aldı. Tunca, bu patlamayı olağanüstü ve sıra dışı bir olay olarak nitelendirdi. Bu tür patlamaların gözlemlenmesi, güneşin etkileyici ve karmaşık doğasını daha iyi anlamak için bilim insanlarına önemli veriler sağlar. İHA

Mustafa Özer transferleri bekliyor... “Eksikliklerimizi biran evvel gidermeliyiz” Mustafa Özer transferleri bekliyor... “Eksikliklerimizi biran evvel gidermeliyiz”

Elektrikli bisiklet bomba gibi patladı! Elektrikli bisiklet bomba gibi patladı!

İnsanlığı bekleyen gizli tehlike! 100 milyona yakın kişi etkilenecek! İnsanlığı bekleyen gizli tehlike! 100 milyona yakın kişi etkilenecek!

AW946708_03

AW946708_04

AW946708_02

AW946708_01

Editör: Virda Şahin