Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan 57 yaşındaki Bayram Çiftçi, gelişen teknolojiye inat 16 metrekarelik atölyesinde ayakkabı tamiri yaparak mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.

Hatip Mahallesi’nde yaşayan ve kentin ‘Bayram Ağabey’i olarak anılan evli ve 2 çocuk babası Çiftçi, mesleğe 11 yaşında bir ayakkabı ustasının yanına çırak verilerek başladı.

Zaman içerisinde kendini geliştiren Çiftçi, ilçede kendi dükkanını açarak ayakkabı tamirciliğine başladı.

Sabah namazının ardından dükkanına gelen Çiftçi, radyosunda çalan eski türkülerle gün boyu müşterilerinin ayakkabılarını onarıyor.

Bayram Çiftçi, ayakkabı tamirciliğine 46 yıldır aralıksız olarak devam ettiğini ve ‘en büyük sermayem’ dediği mesleği sayesinde kimseye muhtaç olmadan ailesinin geçimini sağladığını söyledi.

- “Bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz”

Meslekten elde ettiği kazançla evlenip çocuklarını okuttuğunu anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:

“Babam beni bir meslek sahibi olabilmem için 1978’de “Eti senin kemiği benim” şiarı ile bir ustanın yanına çırak olarak verdi. Tabi o zamanlar en çok tercih edilen Terzi, berber ve ayakkabıcı gibi meslek dallarıydı. Ben de bir tanesini tercih etmek durumundaydım ve ayakkabıcı tamirciliğinde karar kıldım. O günden bugüne aralıksız olarak mesleğimi icra ettim. Bu meslekte hem para kazandım hem de ailemin geçimini sağladım. En önemlisi de çocuklarımı okutarak, vatana millete hayırlı evlatlar olarak yetiştirdim.”

Ereğli’de o dönem kırka yakın ayakkabıcı bulunduğunu, bugün ise bir elin parmakları kadar kaldıklarını dile getiren Çiftçi, “Gelecekte belki üç, beş veya on sene sonrada bu işi yapacak olan usta bulunmayacak. Birçok çırak yetiştirdik, çıraklarımız oldu. Şu an üç tanesi farklı iş kollarıyla uğraşırken diğer üç tanesi de kendi işini yapıyor. Dolayısıyla bu meslek artık tükenme noktasına geldi. Üzücü ama bu bir gerçek bizim mesleğimizin artık devamı yok.” diye konuştu.

Çiftçi, emekli olmasına rağmen işine devam ettiğini belirterek,” Bu mesleği icra ettiğim süre içerisinde birçok insanla tanışma fırsatı buldum. Her gelen müşteriden bir şeyler öğrendim ve onlara da bir şeyler kattığımı düşünüyorum.” dedi. Haber- Ersen Berk Çelik

Fabrikadan yayılan kötü koku mahalleliyi sokağa döktü Fabrikadan yayılan kötü koku mahalleliyi sokağa döktü

WhatsApp-Image-2023-05-19-at-15.38.09

WhatsApp-Image-2023-05-19-at-15.38.11

WhatsApp-Image-2023-05-19-at-15.38.12

Zafer Partisi, Nevşehir milletvekili adayı hayatını kaybetti Zafer Partisi, Nevşehir milletvekili adayı hayatını kaybetti
Devrekli İş İnsanı Halil Ocakçı hayatını kaybetti! Devrekli İş İnsanı Halil Ocakçı hayatını kaybetti!
İstanbullu hakemle 2020’de de kazanamadık, 2022’de de! İstanbullu hakemle 2020’de de kazanamadık, 2022’de de!
Bu görüntüler insanın aklına Yalova Kaymakamını getiriyor Bu görüntüler insanın aklına Yalova Kaymakamını getiriyor

Editör: Murat Barutçu