İçlerinde üç de Zonguldaklı folklorcunun bulunduğu Anadolu Folklor Vakfı ekibi Polonya’da katıldığı yarışmada dünya birincisi olarak yurda döndü.
Vakfın Zonguldak Şube Başkanı usta folklorca Erdoğan Alkaş Şafak haber’e yaptığı açıklamkada bayşarılarının tesadüfi olmadığını belirterek “ekip ruhu içinde çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz, başarılarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Vakıf Genel Başkanı Rüştü Akar da bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: “45 yıl önce Ankara’da kurulan Anadolu Folklor Vakfı, bugüne değin 4 kıta ve 39 ülkede 151 kez Türkiye’yi temsil ederek bayrağımızı dalgalandırmıştır. Bu faaliyetlerin içerisinde uluslararası yarışmalarda 15 dünya birinciliği elde etmiştir.
Bu kez de 22-28 Ağustos 2026 tarihleri arasında Polonya’nın Zakopane kentinde her kıtadan ülkelerin katılımıyla gerçekleşen ve bu yıl 57. si düzenlenen uluslararası yarışmada 6 gün süren büyük mücadele ve performansları sonucunda uluslararası jürinin puanları ile dünya birinciliğini elde ederek Altın Balta ödülünü kazanmıştır. Anadolu Folklor Vakfı bu yarışmada Anadolu Semahları ve Mevlevi Semalarının yanında, Burdur, Kafkas ve Trabzon yörelerimizin Halk Danslarını bir konsept dahilinde sunmuştur. Yine aynı yarışmanın müzik dalında ise sipsi halk çalgımız ile Jüri özel ödülü kazanılmıştır. Bu yarışmada 35 kişilik dansçı ve müzisyen kadrosu yer almıştır. Türk halk dansları ülkemizin yurt dışındaki kültürel tanıtımında önemli bir rol üstlenmektedir. Halk danslarımızla Türk gençliği, milli kültürümüzü tanıtmada, yaşatmada önemli görev üstlenmektedir. Bu derecenin, ülkemizin imajının üst seviyelere çıkmasında az da olsa bir katkısı bulunmaktadır. Bu birinciliği Türk Halk Dansları camiamıza, Türk milletine ve özellikle milli kültürümüze ilgi duyan ve duyacak gençlere armağan ediyoruz.”







