İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, enflasyon karşısında asgari ücretliye, memura, işçiye ve emekliye verilen zammın hiçbir kıymeti olmadığını söyledi.

En az emekli maaşının asgari ücret kadar olması gerektiğini ifade eden İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, meclise en alt kademeden emekli maaşının 8500 lira olmasını öneren bir önerge verdiklerini ama AKP ve MHP oylarıyla bunun ret edildiğini belirterek “bu devirde 5500 lira ile kim geçinebilir” dedi.

İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

ENFLASYON KARŞISINDA YAPILAN ZAMMIN HİÇBİR KIYMETİ YOK

“Hepimizin bildiği üzere gerek asgari ücret gerekse memur, emekli ve çalışanların maaşlarıyla ilgili olarak hükümet bir karar aldı. Asgari ücrete yüzde 54 gibi bir zam yaparken memurlara, emeklilere ve diğer çalışanlara enflasyon oranları kadar zam dendi üzerine birazcık refah payı verilmek üzere yüzde 30 zam açıklandı. Ama hepimiz biliyoruz ki enflasyon karşısında bu verilenin hiçbir kıymeti yok ve olmayacakta! Bir taraftan asgari ücret dediğimiz işverenin cebinden çıkan ücreti diğerlerine göre fazla verip yüzde 54 olarak belirleyip devletten yani hazineden karşılanma kısmına geldiği zaman yüzde 30’da bırakılması birbirleriyle çelişki yaratmaktadır. O nedenle biz emeklilerimize de en az yüzde 55 zam istediğimizi beyan etmiştik ve bunun halen uygulamada olmasını umut ediyoruz.

EYT KONUSU MECLİS GÜNDEMİNE GETİRİLMEDİ

Bildiğiniz üzere mecliste şu sıralar bununla ilgili görüşmeler var. Memurumuzun, emeklimizin ve tüm çalışanlarımızın şuanda gözü bu hafta Ankara’da mecliste olacak. Bir taraftan herkes Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunun gündeme getirilip çözümlenmesi beklentisi içerisinde bir taraftan da bu adaletsizliklerin giderilip insanların enflasyon karşısında ezdirilmemesi gerekiyor. İnsanlarımızda bu yönde beklenti var. EYT yılsonuna kadar halledilecek dendi sonra bu ay hallediyoruz dendi ama halen meclis gündemine getirilmedi. İlgili bakanımız ve bakanlık tarafından verilen bilgilendirmede de bilgilendiğimiz oranda söylüyorum özellikle EYT’lilerin bir kısmının sorunu giderilebilecekken yeni bir EYT problemiyle karşı karşıya kalmış oluyoruz. O da 1999 öncesi emeklilerle 2000 sonrası girişler arasında çok büyük uçurum yaratmış oluyor. Yani yeni bir mağdur kitlesi yaratmış oluyor. Bunlarında ortadan kaldırılması, herkesin faydalanması ve bunu yaparken de lütuf olarak değil insanların kanuni haklarının teslim edilmesi gerekiyor. Herkesin beklentisi şuanda buraya çevrilmiş durumda.

HÜKÜMETİ GERÇEKÇİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ

Biz meclis görüşmelerinde memur ve emekliler için yüzde 30’luk oranında inşallah artırılmasını talep ediyoruz. Ama pek umudumuz yok. Çünkü daha önceki gün İyi Parti olarak meclise en alt kademeden emekli maaşının 8500 lira olmasını öneren bir önergeyi AKP ve MHP oylarıyla ret edildi. Bu devirde 5500 lira ile kim geçinebilir. Şuanda bırakın 5500 lirayı, 8500 lirayı daha üstte maaş alanlar bile perişan durumda. Enflasyonun durmadığı oranda da bunun duracağı yok. Her ne kadar hükümet enflasyonu biz indiriyoruz, iniş trendine geçti dese de herkes biliyor ki bunlar bastırılmış rakamlar. İnsan gerçek enflasyonu zaten bakkala gittiğinde, manava gittiğinde, alışveriş yaptığında ve geçtiğimiz yıla göre bu yılki fiyatları karşılaştırdığında hiçte öyle hükümetin veya Devlet İstatistik Kurumunun açıkladığı gibi yüzde 64 olmadığını yüzde 300’lere vardığını görüyoruz. Bu anlamda da hükümeti gerçekçi olmaya davet ediyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi