Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, merakla beklenen ev hanımlarına emeklilikle ilgili detayları basınla paylaştı. Buna göre 5 yıllık dönem içinde hayata geçmesi beklenen emeklilik sistemiyle ilgili çalışmalara başlandı.

“Marmara’da mercanlar yok olma noktasına geldi” “Marmara’da mercanlar yok olma noktasına geldi”

TRT haberde bu konuda yayınlanan haber şöyle:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında emeklilik sisteminde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Işıkhan, BAĞ-KUR'luların emeklilik prim gün sayıları ile ilgili yaptığı açıklamada, yapılacak düzenlemeyle BAĞ-KUR'lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkının tanınacağını kaydetti. Bütçe disiplini doğrultusunda yapılacak düzenleme için çalışmalara başlandı.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK

Bakan Işıkhan, AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan ev hanımlarına emeklilik hakkı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli müjdeleri arasında yer alan ev hanımlarına emeklilik için çalışmaların başladığına vurgu yapan Işıkhan, "İnşallah 5 yıllık dönem içerisinde ev kadınlarına bu iyileştirmeyi yapacağız. İsteğe bağlı sigortalı kapsamında üçte birlik prim desteğini devletimiz ödeyecek" diye konuştu.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE

Buna göre en düşük tutardan isteğe bağlı sigortaya başvuracak ve prim ödeyecek bir kadın için taksit tutarının üçte birine devlet katkısı yapılacak.

Kadınların yaşı, çocuk sayısı, engelli çocuğun bulunması gibi faktörlerin dikkate alınması bekleniyor. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabilecek ve sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanacak. Sadece kendisinin değil bakmakla yükümlü olduğu kişiler de ücretsiz sağlık haklarından faydalanabilecek.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun şu anki sistemine göre; 18 yaşını dolduran, 510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan, sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayanlar, kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük veya yaşlılık aylığı almayanlar isteğe bağlı sigortalı olabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalıların primleri sigortalı tarafından beyan edilen günlük kazanç tutarına göre belirleniyor.

İsteğe bağlı sigorta prim oranı, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık % 32'si olarak hesaplanıyor. 2023 yılı için; alt sınırdan kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir. (Haber merkezi)

Fevkani ’de gizli tehlike! Bizi Allah korumuş! Fevkani ’de gizli tehlike! Bizi Allah korumuş!

Pazarcı kadın kayboldu! Her yerde aranıyor! Pazarcı kadın kayboldu! Her yerde aranıyor!

İşsiz oğlundan bıktı, bisiklet sürerken öldürdü! İşsiz oğlundan bıktı, bisiklet sürerken öldürdü!

19 Ekim son gün! Üniversitelilerin burs ve kredi başvuruları başladı 19 Ekim son gün! Üniversitelilerin burs ve kredi başvuruları başladı

Resmi Gazete’de yayımlandı! Bu telefonlara dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı! Bu telefonlara dikkat!

Yanlış şerit, bir cana mal oldu! Yanlış şerit, bir cana mal oldu!

Zonguldaklının kaderi belli oluyor! Büyük gün yarın! Zonguldaklının kaderi belli oluyor! Büyük gün yarın!

Antrenör cinsel istismardan tutuklandı Antrenör cinsel istismardan tutuklandı

Arazi anlaşmazlığı kavgası kanlı bitti: 3 kardeş öldü Arazi anlaşmazlığı kavgası kanlı bitti: 3 kardeş öldü

Lisede saplantılı aşık dehşeti! Lisede saplantılı aşık dehşeti!

Aile kavgası! Kız kardeş öldü, enişte yaralandı! Aile kavgası! Kız kardeş öldü, enişte yaralandı!

Hızlı ve hatalı sollama genç kızı hayattan kopardı! Hızlı ve hatalı sollama genç kızı hayattan kopardı!

8 yaşındaki çocuğu vurdular! 8 yaşındaki çocuğu vurdular!

Domuza çarpan araç hurdaya döndü Domuza çarpan araç hurdaya döndü

Editör: Murat Barutçu