Zonguldak halkının ‘Kiren’ diye adlandırdığı “Kızılcık” meyvesinin çiçeği, yaprağı, gövdesi olduğu gibi şifa deposudur. Meyveden kızılcık ekşisi, marmelat, reçel, kızılcık suyu, şerbet gibi çok farklı ürünler üretilmekte ve bu ürünler Zonguldak'ta sıkça tüketilmekte. Kızılcık meyvesi ile ilgili en dikkat çeken özellik ise meyvenin dallarından Zonguldak'ın coğrafi işaretli ürünü meşhur Devrek Bastonu üretiliyor. 
Devrek Bastonu üretiminde de kullanılıyor
Doğal bir antioksidan olan ve Çukurova Bölgesi’nin yanı sıra Karadeniz bölgesinde de sık görülen kızılcığın insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. İnsan vücuduna kazandırdığı vitaminlerin yanı sıra dallarının da Devrek Bastonu üretiminde kullanılması, kızılcığın çok sayıda kişinin dikkatini üzerine toplamasını sağlıyor. 
Çeşitli şekilde tüketiliyor
Kızılcık oldukça buruk ve ekşi bir meyvedir. Bu özelliği dolayısıyla diğer meyveler gibi doğrudan tüketilmesi zor olabilmektedir. Kızılcıktan reçel, kızılcık ekşisi, hoşaf, kızılcık ezmesi, kızılcık suyu, kızılcık marmelattı hatta kızılcık tarhanası gibi ürünler elde edilmektedir. Bunların bazıları ilave şeker içermezken bazılarına da şeker ilave edilerek tatlandırılmaktadır. Fakat bazı kişiler meyve halinde de kızılcığı severek tüketmektedir.
Cinsel gücü artırıyor
İçerdiği lif oranı sayesinde gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan bir problem olan kabızlığın önüne geçer. Aynı zamanda melatonin içeriği ile gebelikte yaşanabilecek uyku sorunlarının da çözümü olmaktadır. Kızılcık Faydaları Cinsellik Kızılcık cinsellik açısından da çok faydalı bir besindir. Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel gücü artırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde yaşanması olası birçok cinsel problemin önüne geçtiği bilinmektedir.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Asma mahallesi muhtarlık binası yenileniyor Asma mahallesi muhtarlık binası yenileniyor

kizilcik_nedir_kizilcigin_faydalari_nelerdir_1520932463_3528-_1_ (1)

Editör: Murat Barutçu