Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Bize göre bu depremde Ak Parti tek adam rejimi enkaz altında kaldı. Sadece vatandaşlarımız enkaz altında kalmadı” dedi.

CHP Zonguldak İl Başkanlığında basın toplantısı yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ak Parti devletin taşıyıcı kolonlarını kesmiş durumda! Diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

TÜRKİYE ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR

“Türkiye zor bir süreçten geçiyor, çok büyük bir afet yaşadık. Depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Depremde çok sayıda vatandaşımız yaralandı onlara da Allah’tan acil şifalar diliyorum. Depremin ağır sonuçlarını tüm Türkiye olarak yaşamaya devam ediyoruz. Deprem bölgesine gittiğimiz ikinci gün maalesef devletimiz orada değildi. Arama kurtarma çalışmaları başlamamıştı. Her enkazın başında insanlar yakınlarını kurtarmaya çalışıyordu. Arama-Kurtarma çalışmalarında canlı çıkartma olasılığı için kritik olan 72 saatte maalesef devler organize olamadı. Bu şekilde kritik olan 72 saati heba ettik. Çok sayıda vatandaşımız maalesef enkaz altında belki donarak bekli de açlıktan yaşamını yitirdi.

ÇOK BÜYÜK DRAMLA KARŞI KARŞIYA KALDIK

“Depremle ilgili siyaset yapmayalım, devlet oradaydı, bu konuları konuşmayalım” diyorlar ama konuşmak zorundayız. Yapmış oldukları hataları yüzlerine vuralım ki bir daha aynı hatalar yaşanmasın. Şuana kadar vefat eden insan sayısı 44 bin civarında açıklandı ama enkaz altında kalan ve kayıp olduğu düşünülen binlerce vatandaşımız olduğu ifade ediliyor. Yani çok büyük bir dramla karşı karşıya kaldık. İlk 3 gün devletin olmaması, yardım elini uzatamaması, görevini yapması gerekenlerin görevlerini yapamaması, yapmaması vatandaşlarımızca çok büyük bir tepkiye yol açtı.

HALEN ÇADIR İSTEYENLER VAR KONTEYNIR SORUNU DEVAM EDİYOR

Halen çadır isteyen insanlar var. Halen yakacak sorunu olan insanlar var. Konteynır sorunu devam ediyor. Hijyen sorunu devam ediyor. Çok büyük bir organizasyonsuzlukla karşı karşıya kaldık. Depremin yıkıcı etkisi çok fazlaydı ama bu beceriksizlik, bu öngörüsüzlük, yanlış uygulanan politikalarda depremzedelere ikinci bir darbe oldu. Zonguldak birinci derecede deprem bölgesinde değil ama Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu yaşadığımız birçok acı tecrübeden biliyoruz.

43 MİLYAR DOLAR NEREYE GİTTİ?

1999 depreminden sonra o dönemin iktidarı DSP, MHP ve ANAP hükümeti deprem vergisi çıkartıyor bu hükümette bu deprem vergisini devam ettiriyor. Bir hesaplama yapılmış deprem vergisi adı altında 38 buçuk milyar dolar para toplanmış. 2018 yılında da Ak Parti hükümeti İmar Affı çıkartmış. 4 buçuk milyar dolar da oradan kaynak girişi olmuş. Toplamda yaklaşık 43 milyar dolar bir kaynak oluşmuş. Deprem için toplanan ve harcanması gereken bu 43 milyar dolar nereye gitti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 yıl sonra yeniden Karabük'e geliyor Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 yıl sonra yeniden Karabük'e geliyor

DEPREMDE AK PARTİ, TEK ADAM REJİMİ ENKAZ ALTINDA KALDI

Yardım faaliyetleri de çok kötü bir şekilde yapılıyor. Şimdi devletin elinde çadır kalmamış! Kızılay dediğimiz yardım kuruluşu AHBAP a çadır satmış. Depolarında çadır var bu çadırı depremzedelere tahsis edeceğine AHBAP tan para kazanmak için çadır satıyor, yiyecek satıyor. Bu inanılacak şey değil. Kızılay gibi bir yardım kuruluşu, hayırseverlerin olduğu bir kuruluş, kar amacı gütmeyen bir kuruluş depremzedelerimiz orada soğukta beklerken nasıl çadır kurmaz da satar anlamış değiliz! AHBAP o çadırları aldı depremzedelere verdi ama böyle anda çadırlar stoklarında varken neden bunu kurmadı da çadırları satarak kar elde etmeye çalıştı tam bir akıl tutulması. Devlet Ak Parti döneminde özellikle tek adam rejimine geçildiği 2018 yılından itibaren çok kötü yönetiliyor. Ak Parti devletin taşıyıcı kolonlarını kesmiş durumda! Bize göre bu depremde Ak Parti, tek adam rejimi enkaz altında kaldı. Sadece vatandaşlarımız enkaz altında kalmadı Ak Partinin oluşturduğu tek adam rejimi enkaz altında kaldı. Onun için güçlendirilmiş parlamenter rejimi yeniden inşa etmeliyiz. Aksi takdirde ortak aklın kaybolduğu, bilime değer verilmediği, sadece para hırsının olduğu, devletin bir anonim şirket gibi görüldüğü bir ülkede huzur ve mutluluk olmaz.

MADENCİ ARKADAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Madenci arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Gerçekten gecikerek de gitmiş olsalar çok önemli işler yaptılar, hayatlar kurtardılar. Bütün Türkiye’nin kalplerinde, gönüllerinde yer ettiler. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Aslında madencilerin ve taş kömürünün ne kadar daha önemli olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu. Özellikle AK Parti biliyorsunuz Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nu kapatmaya çalışıyor, kurumdaki liyakatsiz kadroları, çürümüşlük maalesef bütün devletteki kadrolarında olduğu gibi TTK’ya da sirayet etmiş durumda maalesef.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Seçkin