Avrupa Birliği'nde 28 Aralık'tan itibaren tüm elektronik cihazlar için standart bir USB Type-C şarj kablosu kullanımı zorunlu hale geldi. Bu kararla birlikte Türkiye de benzer bir adım atmaya hazırlanıyor. Artık tüketiciler, ürünleri şarj cihazı olmadan da satın alabilecekler.

Avrupa Birliği, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler ve kameralar gibi tüm cihazlar için standart USB Type-C şarj kablosu kullanımı zorunluluğunu getirdi. Bu kapsamda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde değişiklik yapacak bir taslak hazırladı.

Taslak, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, hoparlörler, e-Kitap okuyucuları, klavyeler, fareler, navigasyon sistemleri, ve dizüstü bilgisayarlar gibi çeşitli cihazların USB Type-C uyumlu olması gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de üretilen şarj cihazları, belirlenen standartlara uygun olacak ve diğer cihazlarla da uyumlu olacak.

Ayrıca, taslakla belirlenen kategorilere ait bazı telsiz ekipmanların şarj cihazı olmadan da satılabileceği düzenleniyor. İktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasaya sürerlerse, tüketicilere şarj cihazı olmadan da aynı ürünü satın alma imkanı sunabilecekler.

Bebek arabasına çarptı! Bebek ağır yaralandı! Bebek arabasına çarptı! Bebek ağır yaralandı!

Yönetmeliğin hükümleri, telefonlar, tabletler ve dijital kameralar gibi ürünler için 28 Aralık 2024'te yürürlüğe girecek. Dizüstü bilgisayarlar için ise bu hükümler 28 Nisan 2026'da uygulanmaya başlayacak.

AB ülkelerinde harici şarj cihazlarına yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanıyor ve bu cihazlar yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj cihazlarının kullanımıyla yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalması bekleniyor ve tüketicilerin şarj cihazlarına ödediği miktar da 250 milyon euro civarında.

Türkiye'de ise yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor ve ortak şarj cihazlarıyla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş öngörülüyor. Bu durum, yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ve 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlayacak. Haber Merkezi

Editör: Fadime Yılmaz Elma