Karadeniz Ereğli ilçesinde babasının yanında küçük yaşlarda çobanlık öğrenerek hayvancılık yapmaya başlayan Niyazi Kuşçu, köyünde 75 büyükbaş, 200'de küçükbaş kapasiteli besi çiftliği kurdu.

Tesiste eşi, kızı ve 2 oğlu ile birlikte çalışan Kuşçu, çevre köylerden ve sosyal medya üzerinden aldığı siparişleri bölgeye yakın illere gönderiyor.

İlçeye bağlı Yalnızçam köyünde yaşayan 3 çocuk babası Niyazi Kuşçu (64), babasının 1984'de kendisine hediye olarak verdiği buzağıya küçük bir baraka yaparak bakmaya başladı.

Bahçesinde yetişen kaba otlarla buzağıya gözü gibi bakan Kuşçu, ilerleyen zamanlarda hayvan sayısının artması üzerine köyündeki 50 dönümlük arazide besi çiftliği kurmaya karar verdi.

Yaptığı ön çalışmaların ardından arazi üzerindeki üç noktada toplam 500 metrekare kapalı alan oluşturarak, içerisinde sağmal hayvan bölmesi, kısır hayvan bölmesi, dana bölmesi, buzağı bölmesi, doğum bölmesi ve yem depoları bulunan tesis kuran Kuşçu, burada 30 büyükbaş, 200'de küçükbaş hayvana bakıyor.

Kuşçu, baba mesleği hayvancılığı severek ailecek yaptıklarını ve kendisinin de bu işi sürdürdüğünü söyledi.

- "10 sene içinde 100'e yakın buzağımız oldu"

Bir inek ile bu işe başladıklarını vurgulayan Kuşçu, "Ben hayvancılığı 7 yaşımda babamın yanında çobanlık yaparak öğrendim, benden sonrada çocuklarım yetişiyor. Bizim bir ineğimiz vardı, ondan her sene 3 buzağı, 5 buzağı alarak bu duruma kadar geldi. Yaklaşık 10 sene içinde 100'e yakın buzağımız oldu." dedi.

İlkbahar'da Nisan ayı geldiğinde hayvanlarını yayladaki ahırlara getirdiklerine dikkati çeken Kuşçu, Sonbahar 'da kar yağmaya başladığında ise köylerine indirdiklerini anlattı.

- "Büyükbaş hayvan sayısını 50'ye çıkarmayı hedefliyorum"

Kurban Bayramına kadar hayvan sayısını arttırmayı hedefleyen Niyazi Kuşçu, "Kurban'da müşterimiz çok oluyor. Bu sene 50 büyükbaş, 250'de küçükbaş hayvan yapıp, kurbanda elimizden çıkartmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Hayvanlara doğal ortamda baktıklarını aktaran Kuşçu, "Özellikle buzağı olduğunda annesiyle birlikte mutlaka yaylaya getiriyoruz. Yaylada doğal ortamda beslendiğinde ve annesini emdiğinde hayvan daha çabuk büyüyor. Hayvanlarımızın tedavisini de kendimiz yapabiliyoruz.” diye konuştu.

TCMB, faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu! Sıkı para politikasına devam! TCMB, faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu! Sıkı para politikasına devam!

Kuşçu, hayvanların sağlık kontrollerini de takip ettiklerini kaydederek,” Hangi hayvan iyi hangi hayvan hasta bunu takip ederek anlayabiliyoruz. Fındık bahçemizde kaba otumuz çok çıkıyor, bu otları biçiyor ve balya yapıyoruz. Kış geldiğinde de ahırımızda hayvanlarımızı besliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haber – Ersen Berk Çelik

WhatsApp-Image-2023-06-13-at-18.42.46WhatsApp-Image-2023-06-13-at-18.42.48

Akın Kaçmak olayında yeni gelişme:  Mahalleyi terk ediyorlar! Akın Kaçmak olayında yeni gelişme: Mahalleyi terk ediyorlar!

Gerilim Dolu Sekiz Kadın ayakta alkışlandı Gerilim Dolu Sekiz Kadın ayakta alkışlandı

Öfkeli damat 'onun evini yakacağım' dedi. Ev yanıncada gözaltına alındı Öfkeli damat 'onun evini yakacağım' dedi. Ev yanıncada gözaltına alındı

Ereğli'de küçük Muhammet büyük bir yangını önledi Ereğli'de küçük Muhammet büyük bir yangını önledi

Editör: Murat Barutçu