CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 91’inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a ayrı bir önem verdiğini söyleyen CHP’li Demirtaş; “Bundan 91 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak’a gelerek, taşkömürünün Türkiye için ne kadar önemli bir enerji kaynağı olduğunu “Zonguldak’ın derin toprakları altında, bütün Türkiye’yi ihya edecek bir servet yatıyor, bu ziyaretten ve aldığım bilgiden çok memnun oldum” sözleri ile belirtmiştir” dedi.

Ünal Demirtaş, mesajında şunları ifade etti;

“Zonguldak, Türkiye’nin en geniş kömür havzası ile ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına çok önemli katkılar sunmuştur. Zonguldak taşkömürü havzasının hak ettiği değeri kazanması ise Cumhuriyet’in kuruluşu ile olmuştur. Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk il olan Zonguldak, sanayinin ayrılmaz parçası olan taşkömürü ile Türkiye’de ağır sanayinin lokomotif sektörlerinin gelişmesine önemli katkılar sunmuştur. Bu da sadece Zonguldak’ın değil Türkiye’nin sanayideki kalkınmasına ve ekonomik olarak büyümesine önemli katkılar sunmuştur. İşte Zonguldak’taki bu önemli cevheri, büyük öngörüsü ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk fark etmiş ve Zonguldak’a gelerek, taşkömürüne ve Zonguldak’a verdiği değere bir kez daha dikkat çekmiştir. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ziyaretinden sonra Zonguldak taşkömürü havzasının önemi bir kat daha artmıştır.

26 Ağustos 1931 tarihinde, Ertuğrul Yatı ile Zonguldak’a gelen Mustafa Kemal Atatürk, kentimizde çok büyük bir heyecan, mutluluk ve coşku ile karşılanmıştır. Dönemin gazeteleri Zonguldak’ta, 7’den 70’e herkesin Atatürk’e büyük bir sevgi gösterdiğini yazmıştır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Zonguldak’a ve taşkömürü verdiği önem ile büyüyüp kalkınan, ekonomisi ile güçlü, sosyal hayatı ile çağdaş bir dönemin kapısını aralayan Zonguldak maalesef son 20 yıldır, istihdamı daralan, ekonomisi küçülen, sosyal hayatı zayıflayan bir il haline gelmiştir. Bir enerji kaynağı olarak kömüre, kömürden elektrik üretimine dünyada ilgi artarken ülkemizde ithal kömür miktarı günden güne artmakta, Zonguldak’ta çıkarılmayı bekleyen 1.5 milyar tonluk taşkömürü rezervi gerektiği gibi değerlendirilmemektedir. Oysa yapılması gereken, Zonguldak’taki bu rezervin değerlendirilmesidir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun norm kadrolu işçi sayısı arttırılmalı, işçi açıkları giderilmeli, kamu ve özel sektördeki taşkömürü üretim hedefleri yenilenmelidir. Ancak bu şekilde yıllar önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkat çektiği şekilde, yerli ve milli kömürümüz olan taşkömürüne hak ettiği değer ve önem verilmiş olacaktır. Bu da Zonguldak’ta ekonomik ve sosyal kalkınmanın önünü açacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’a gelişinin 91’inci yıl dönümünü coşku ile kutlar, başta Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı, minnet ve şükranla anarım” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi