Covid-19 salgını nedeniyle Mart 2020 tarihinde tatil edilen amatör futbol ligleri, 1.5 yıl aradan sonra yeniden başlamaya hazırlanıyor. Deplasmanlı Bölgesel Amatör Lig başta olmak üzere yerel seviyedeki Süper Amatör Lig, Birinci Amatör Küme ve altyapıları kapsayan amatör liglerin başlama tarihleri önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK) bu konuda 81 ildeki Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) başkanlıklarına gönderdiği yazıda, 2021-2022 sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar’ın, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetim kurulu tarafından kabul edildiğini, esasların madde madde TFF internet sitesinden yayınlanacağını belirtti.

Amatör futbol liglerinin son durumu hakkında TFF yönetim kurulu üyesi aynı zamanda TASKK Genel Başkanı Ali Düşmez’in bugün spor kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor.

TFF Amatör İşler Kurulu ile TASKK işbirliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, 2021-2022 amatör futbol sezonu ilk olarak Bölgesel Amatör Lig’le (BAL) başlayacak. Yarı profesyonel lig olarak adlandırılan ligin Ekim ayında başlaması öngörülüyor. 2010 yılından bu yana uygulanan Bölgesel Amatör Ligde yeni sezonda Zonguldak’ı, Ereğli Belediyespor, Kilimli Belediyespor ve Devrek Belediyespor temsil edecek.

BAL’ın ardından Süper Amatör Lig ile Birinci Amatör Küme için start verilecek. Bu iki ligin başlama tarihi, TFF’yi temsilen faaliyet gösteren Futbol İl Temsilcisi (FİT) tarafından belirlenecek. Edinilen bilgiler, liglerin Ekim ayı sonu, ya da Kasım ayı başında başlamasının düşünüldüğü yönünde.

Amatör liglerin başlamasıyla birlikte saha ve tribünlerde toplu halde hareketliliğin artacağından dolayı TFF, ASKF ve FİT, futbolcu ve seyircileri covid-19 salgınından korumak için tedbirleri artıracak. Tedbirlerin başını aşı çekiyor. Futbolculara en az iki doz aşı, olmayanlara ise PCR test sonucu ibraz etme zorunluluğu getirileceği edinilen ilk bilgiler.

SÜPER AMATÖR LİG 14 TAKIMLA OYNANACAK

Zonguldak’ta 2003 yılından bu yana uygulanan Süper Amatör Ligde 2021-2022 futbol sezonu 14 takımla oynanacak.

Yerel amatör liglerin en üst seviyesindeki Süper Amatör Lig’de 2019-2020 sezonu covid-19 salgını nedeniyle 19’uncu haftada bitime 3 hafta kala tatil edilmiş, sıralamaya göre puantajın ilk sırasında yer alan Kilimli Belediyespor Bölgesel Amatör Lige yükselmişti.

Geri kalan takımlardan Gelikspor, Alaplı Belediyespor, İstasyon Gemicilerspor, Ereğli Yenimahallespor, Perşembe Belediyespor, Çaydeğirmeni Belediyespor, Çaycumaspor, Çates Işıkspor, Kozlu İhsaniyespor, Muslu Belediyespor ve Ereğli Akınspor ligdeki yerini korurken, Birinci Amatör Küme’de şampiyon olan Kozlu Belediyespor, Üzülmezspor ve Gülüç Belediyespor mevcut takımlara dahil olmuştu.

Covid-19 salgınının devam etmesi üzerine 2020-2021 sezonu oynanmayan Süper Amatör Lig, 1.5 yıl aradan sonra 2021-2022 sezonuyla yeniden sahne alacak. 19’uncu lig sezonu, ilk kez 14 takımın katılımıyla oynanacak.

BİRİNCİ AMATÖR KÜMEDE 51 TAKIM VAR

Tıpkı Süper Amatör Lig gibi 1.5 yıl aradan sonra başlayacak Birinci Amatör Küme’de bu sezon bir ilk yaşanacak.

Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 sezonunda İkinci Amatör Küme’de mücadele eden 27 takımın Türkiye Futbol Federasyonu kararıyla Birinci Amatör Küme’ye alınması sebebiyle 2021-2022 Birinci Amatör Küme sezonu 51 takımın katılımıyla oynanacak. Birinci Amatör Küme’deki takım sayısı normalde 24’tü.

Süper Amatör Ligi takiben başlayacak Birinci Amatör Küme’de yeni sezonda mücadele etme hakkı bulunan takımlar şöyle:

Tersanespor, Ayiçispor, Merkez Atölyesispor, Zonguldak Polisgücüspor, Terakkispor, Çatalağzı Demirspor, Zonguldak Gençlikspor, Karaelmasspor, Beycuma Cezaevispor, Tepebaşıspor, Çatalağzı Doğanspor, Saltukovaspor, Nebioğlu Gençlikspor, Gökçebeyspor, Veliköyüspor, Çaycuma Yakaspor, Çomranlı Köyüspor, Filyos Ateşspor, Balıspor, Ereğli Kepez Çaylıoğluspor, Kandilli Belediyespor, Zonguldak Ereğlispor, Ereğli Bayatspor, Sücüllü Yalıboyuspor, Karadonspor, Mavi Şimşekspor, Çaydamarspor, Güvenlikgücüspor, 1848 Siyah İncispor, Elvan Pazarcıkspor, Cumayanı Gençlikspor, Kozlu Merkez Topbaşıspor, İnağzıspor, Türkalispor, Karamanspor, Ortacıspor, Karadeniz Ereğlispor, Neyren Gökçelerspor, Tepeören Gençlikspor, Gümelispor, Cumaspor, Karadeniz Ereğli Göztepespor, Eleşlerspor, Ereğli Karadenizspor, Sefercikspor, Karapınarspor, Çaycuma Gençlerbirliği, Velioğlu Gençlikspor, Çaycuma Yeşil Vadispor, Pehlivanlarspor, Karamusaspor

HABER / Hüseyin EKİNCİ

Editör: Haber Merkezi