Zonguldak merkez ilçeye bağlı Himmetoğlu köyünde, bir hayvancılık işletmesinde şap hastalığı tespit edildi. Geçen yıl birçok köy ve mahallede görülen şap hastalığı, bu yıl yeniden Zonguldak'ta kendini gösterdi.

Himmetoğlu köyündeki bir büyükbaş hayvanda şap hastalığının görülmesi üzerine, köy ve çevresindeki bölgelerde geniş kapsamlı karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı. Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla Himmetoğlu köyü ve çevresindeki mahalleler karantinaya alındı. Ayrıca, koruma bölgesinin dışında kalan 7 kilometrelik çapta bir gözetim bölgesi oluşturuldu.

Karantinaya Alınan Bölgeler

Merkez ilçeye bağlı pek çok mahalle ve köyde karantina tedbirleri uygulandı. Bu bölgeler arasında Elvanpazarcık-Merkez, Köroğlu, Sapça, Karaman-Merkez, Keller, Elvanpazarcık-Hayat, Tasmacı, Beycuma-Muratlı, Beycuma-Çamlık, Beycuma-Beytepe, Çukurören, Kumtarla, Kardeşler, Alancık, Elvanpazarcık-Cumhuriyet, Beycuma-Birlik, Çukurören-Bozcuoğlu, Karadere, Çağlı, Elvanpazarcık-Elvan, Elvanpazarcık, Sofular, Hacıali, Beycuma, Karaman-Kadı, Merkez-Dilaver, Taşçılar, Karaman-Sadıklı, Beycuma-Kasımlar, Karapınar, Korucuk, Karaman, Karaman-Karamanlar, Beycuma-Çay, Beycuma-Yenimahalle, Osmanlı, Merkez-Asma, Beycuma-Merkez, Karaman-Yeni gibi yerler bulunuyor.

Kilimli ilçesine bağlı; Gelik-Esen, Gelik-Kırat, Gelik-Merkez Ayiçi, Gelik-Merkez, Gelik-Ayiçi, Çatalağzı-Kırımsa; Çaycuma ilçesine bağlı; Güzelyurt, Kadıoğlu, Yeşilyurt, Taşçılı, Kalafatlı, Dağüstü, Hatipler, Sipahiler, Dağüstü, Güdüllü; Devrek ilçesine bağlı; Bölücek, Karacaören, Hüseyinçavuşoğlu, Kabaca mahalle ve köylerine de kısıtlamalar getirildi.

HAYVAN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARINA YASAK

Alaplı'ya 550 milyonluk dev proje Alaplı'ya 550 milyonluk dev proje

Şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla, karantina altına alınan köy ve mahallelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların giriş ve çıkışları yasaklandı. Bu yasak, hastalığın tamamen kontrol altına alındığına dair resmi bir açıklama yapılana kadar devam edecek.

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma