Boyları aşklarına engel olmadı: Bütün engelleri Zonguldak’ta yendiler Boyları aşklarına engel olmadı: Bütün engelleri Zonguldak’ta yendiler

Tüm İşçi Emeklileri ve Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Sekreteri Adnan Küçükvar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın Zonguldak ziyaretini yaptığı açıklama ile değerlendirdi.
Küçükvar, açıklamasında,  “Geçen haftanın aktüel konularından biri de yine emekli maaşları ile emekli maaşları konusunda yapılacak düzenlemelerdir. Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2024 yerel seçimlerini işaret ederek inşallah mart ayı Zonguldak’ta zafer ayı olacak demesi üzerine böyle bir değerlendirme yapma gereği duyduk” diyerek şunları söyledi:
“Zonguldak’ta ki emekli sayısına sayın bakan sigortalı sayısını 149.000 olarak açıklamıştır. Zonguldak’ ta EYT’lilere birlikte 170 bin emekli var. Gayri resmi işsiz sayısı da 50.000 olduğu düşünülürse bu rakamlardan gerçekten vahimlik bir durumda. Hem SSK açısından hem de Zonguldak’ın ekonomisi açısından vahim bir durum var. Çalışanların emekliden az olması SSK’nın prim ödemesi durumunu zorlaştırıyor. Emeklinin artması Zonguldak da dış göçü arttırır. Çünkü emeklinin üçte biri ya iş arıyor ya da ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalıyor. Bu doğrultuda elimizdeki en önemli istatistik son bir yılda Zonguldak da merkez ilçenin 103 bin dış göç vermesidir.
Sayın bakan Zonguldak’ta işverenlere 2.26 milyar TL Zonguldak’taki değişik sektörlerde çalışanlara da 66 milyar TL gibi bir destek verdiklerini belirtiyor. Ancak bu rakamlar Zonguldak’ın ödediği vergiler yanında devede kulak kalıyor. Zonguldak yine ödediği vergiler kadar yatırım alamayan illerin başında. Zonguldak yine madencilik, yerel yönetimler, sağlık, tarım sektörlerinde sorunların harman olduğu diyarlar durumunda. Bakanın inşallah mart ayı Zonguldak’ta zafer ayı olacak dediğini, Zonguldak’ta ithalat-ihracatın beş katı durumuna gelmiş. Zonguldak da icralık dosya sayısı 54.160. Yani 54.60 dosya demek Zonguldak nüfusunun yarısından çoğunun icralık olması demektir. Bu dosya sayısı içinde arabuluculuk yoluyla halledilmiş dosyaların bulunmadığını söylemek zorundayım. Neticede örnekleri arttırmak mümkün. Sayın bakan Zonguldak’ta 170 bin emekli var. Bu emeklilerin 85 bini 65 yaş üzerinde ve bunların 15 bin tanesi konutlarında yalnız başına yaşıyor. Bu yalnız başına yaşayan emeklilerin çoğu asgari ücret ve açlık sınırı altında maaş alıyor. Genel başkanımız Satılmış Çalışkan her gün yaptığı açıklamalarda intibak yasası çıksın, emekliye insanca yaşayabileceği maaş verilsin, emekli kent yoksulu durumundan kurtarırsın diyor. Ancak sizler bunu duymamakta ısrar ediyorsunuz. Sayın bakan özetle işte Zonguldak. 20 yıl önce Zonguldak işçinin emekçinin başkenti de. Bugün geldiğimiz noktada ise Zonguldak emeklinin ve işsizlerin başkenti durumuna geldi. Sayın bakan mart ayında yapılacak genel seçimde bu insanlardan zafer getirecek oylar almayı gerçekten bekliyor musunuz?” (Haber Merkezi)

Editör: Muhammet