Başkan’dan cevap bekliyorlar Başkan’dan cevap bekliyorlar

Yaz Baltacıgil, Türk klasik müzik dünyasında önemli bir kontrabas virtüözüdür. Baltacıgil, İstanbul doğumlu olup, müzik kariyerine erken yaşlarda başladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda öğrenim gördü ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek Indiana Üniversitesi'nde eğitim aldı.

Klasik müzik alanında uluslararası alanda birçok ödül kazanan Baltacıgil, kontrabas sanatını Türkiye'de ve dünyada tanıtmak için çeşitli konserler vermiş ve ustalıkla çalmıştır. Ayrıca, birçok önemli orkestrada solist ve konuk sanatçı olarak yer almış, kayıt stüdyolarında da pek çok kayıt yapmıştır. 2008'den beri New York Filarmoni Orkestrası'nın kontrabas bölümünde görev yapmaktadır.

YAZ BALTACIGİL’İN HAYAT HİKAYESİ

60’ların başında, babasının işi sebebiyle Zonguldak’ta yaşayan Baltacıgil, kendi kendine armoni ve akorları öğrenirken müzik tutkusunu keşfetti. TED Zonguldak Koleji'nde eğitim gördüğü dönemde ders aralarında arkadaşlarıyla birlikte kolej bahçesinde gitar çalarak müziğe olan ilgisini pekiştirdi. Arkadaşlarıyla bir grup kurdu ve düğünlerde performans sergiledi. İstanbul’a taşındıktan sonra basgitara ilgi duymaya başladı ve müzik kariyerine Timur Selçuk'un plak kayıtlarına katılarak adım attı. Daha sonra Selçuk'la birlikte Paris'e giderek kontrbas eğitimi aldı.

Türkiye’ye döndükten sonra caz müziğine ilgi duymaya başlayan Baltacıgil, bir yandan bu alanda çalışmalarını sürdürürken diğer yandan birçok albüm kaydında yer aldı. Kendi adına çıkardığı plaklarla da müzikseverlerin dikkatini çekti. 1984 yılında Bülent Ortaçgil ve Erkan Oğur ile Çekirdek Sanatevi’nde verdiği Rüzgara Söylenen Şarkılar konseriyle büyük beğeni topladı.

Uzun yıllar İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nda görev yapan Baltacıgil, daha sonra Borusan Filarmoni Orkestrası'na geçerek müzik kariyerine devam etti. Aynı zamanda çeşitli formasyonlarla caz mekanlarında sahne almaya devam etti.

AİLESİ DE DÜNYA SANATINA KATKI SAĞLIYOR

Baltacıgil'in müzikal yetenekleri ailesinde de kendini gösteriyor. Üç oğlu ve eşi müzikle iç içe bir yaşam sürdürüyorlar. Oğulları Efe, Fora ve Poyraz Baltacıgil müzik dünyasında farklı enstrümanlarda kendilerini gösterirken, eşi Nilgün Marmara da Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda eğitim almış ve kanun çalmış bir beden eğitimi öğretmeni olarak aktif bir şekilde müzikle ilgileniyor.

Baltacıgil'in ailesinden gelen müzikal yeteneklerle birlikte, kuzeni Gülüm Baltacıgil de bir aktris olarak sanat dünyasında adından söz ettiriyor.

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA