Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün himayelerinde yapılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkileştirilmesi Projesi kapsamında Sertifikalı Buğday ve Arpa Tohumluğu dağıtımı Gökçebey İlçesinde Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Gökçebey Kaymakamı Emrah Arslan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İl Müftüsü Aşır Durgun, daire müdürleri, il genel meclisi üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Tohumluk Dağıtım töreninde konuşma yapan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda ürünlerine talep artmıştır. Gıdanın ön plana çıktığı şu dönemde ekilmedik, dikilmedik yer bırakılmaması gerekmektedir. Bu amaçla çiftçilerimizin istemeleri halinde hububat tohumluğu, yem bitkileri tohumluğu ve meyve fidanı taleplerinin karşılanacaktır” dedi.

Vali Tutulmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında dağıtımı yapılan arpa ve buğday tohumluğu töreninde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Yapılan törende konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı “Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatılan Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Zonguldak İlimizde 2021 yılı için proje bütçesi 756.525,00 TL olan 3 projemize toplamda 397.600,00 TL Bakanlığımız katkı sağlamıştır.

2022 yılı içerisinde ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hazırladığımız toplam bütçesi 2.025.166,00 TL olan 6 projemiz Bakanlığımız tarafından onay almış ve 1.396.500,00 TL Bakanlık katkısı ilimize gelmiştir. Zonguldak tarımının daha ileriye gitmesi çok önem verdiğimiz bu projeler için yaptıkları katkılardan dolayı öncelikle Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit KİRİŞÇİ ’ye ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze şahsım ve İlimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Yapılan bu projeler kapsamında Devrek İlimize 10.416 adet Aronya Fidanı Dağıtımı yapılmış olup Ereğli İlçemize 11.111 adet Mavi Yemiş Fidanı, Devrek ilçemize 1.250 adet Aşılı Kızılcık Fidanı, tüm ilçelerimize 2.000 adet Trabzon Hurması Fidanı bu ekim döneminde dağıtımı yapılıp toprakla buluşması sağlanacaktır. Bugün burada bir araya gelmemizi sağlayan bu proje kapsamında ilimiz üreticilerine toplamda 70.000 kg sertifikalı Buğday tohumluğu ve sertifikalı Arpa tohumluğu dağıtımı sağlanacaktır. Tohumluklarımız İlimize gelmiş olup 4.500 kg buğday, 1000 kg arpa tohumluğunun Gökçebey İlçemizde dağıtımını yaparak tohumluk dağıtımın startını tüm ilçelerimizde veriyoruz.

Ayrıca bu yıl Zonguldak İl Özel İdaresi bütçesi kullanılarak üreticilerimize 2.000 kg İtalyan Çimi tohumluğu, 500 kg Ayçiçek tohumluğu, 25.000 kg yonca tohumluğu, 500 adet küçükbaş hayvan dağıtımı gerçekleştirilmiş olup 4.500 adet Ceviz Fidanı 100.000 adet Fındık Fidanı, 5.000 adet Aronya Fidanı dağıtımı planlanmaktadır.

Sen Yeter ki Üret parolası ile çıktığımız bu yolda verdikleri desteklerden dolayı Valimiz Mustafa Tutulmaz’ a ve Zonguldak İl Özel İdaresi yetkililerine üreticilerimiz ve şahsım adına teşekkür ediyor ve uygulanan projelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Tören Buğday ve Arpa tohumluklarının üreticilere dağıtılması ile son buldu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi