Zonguldak’ın en eski yerel gazetesi olan Şafak gazetesi 21 Şubat 2022 tarihinde (bugün) 66’ncı yılını bitirip 67’nci yılına adım attı.

1955 yılında 4 sayfa olarak yayın hayatına başlayan ve o yıllarda Zonguldak merkezde başka günlük gazete bulunmayan Şafak Gazetesi bugün 8 sayfa olarak yayın hayatını devam etmektedir.

1975-1976 yıllarına kadar el dizgisi ile yayın hayatına devam eden Şafak Gazetesi daha sonra entertip dizgi makinesi ve elle sallama ile basılan baskı makinesini terk ederek tipo baskı dönemine girdi.

O yıllarda Türkiye Taşkömürü Kurumunun ülke ekonomisine büyük katkı sağlamasına rağmen Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da elektrik kesintileri yaşanmaktaydı. Sabah 09:00-12:00, akşam 18:00-20:00 saatlerinde elektrik kesintisi uygulaması nedeniyle gazetede mesai sabah 05:30’da başlıyordu. Mesainin bu kadar erken başlama nedeni ise dizgi makinesinin kurşun ile çalışan potasının içindeki kurşunun elektrik kesilince donması ve elektrik geldikten sonra tekrar erimesinin 1.5 saati bulmasıydı. Bu tip zorluklardan geçen Şafak Gazetesi Zonguldak ve ülke genelinde yerel gazetelerin yaşadıkları zorluklara rağmen, yıllarca ayakta kalmayı başaran ender gazetelerinden biri olmuştur.

ŞAFAK GAZETESİ ZONGULDAK’TA GAZETECİLİK OKULU GİBİYDİ

Zonguldak’ta 66 yıldan beri yayın hayatına günlük olarak devam eden Şafak Gazetesi, şehrin sorunlarına parmak basarak, çıktığı ilk günden bu yana yayın politikasını bozmadan devam ettirmektedir. Şafak Gazetesi, geçmişten günümüze kadar Zonguldak’ta Gazetecilik okulu gibi çalıştı.

1955 yılından beri yayın hayatını günlük olarak sürdüren Şafak Gazetesinde çalıştıktan sonra resmi kurumlara geçiş yapanların, ulusal gazetelerde ve ajanslarda görev alanların sayısı oldukça fazla. Aynı zamanda birçok çalışanı da emekli olduktan sonra haftalık ya da günlük olarak kendi gazetelerini kurarak mesleklerini devam ettirdiler.

1955 yılından beri Zonguldak’ta günlük olarak yayın hayatına devam eden Şafak Gazetesinde bugüne kadar çalışarak mesleğini sürdüren hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilerken, yaşamlarını devam ettirenlere Allah’tan sağlıklar diliyoruz.

Bugün 21 Şubat 2022 Şafak Gazetesi bu tarih ile 67 yaşına ayak bastı.

Editör: Haber Merkezi