Zonguldak’ın yetiştirdiği kadın hakem Esra Arıkboğa’ya büyük onur... Bölgesel klasmana kadar yükseldiği hakemlik mesleğinde 9 yılı geride bırakan Arıkboğa, Başkent Ankara’da "100. Yılında Kadın Sporcular Cumhuriyeti Sonsuzluğa Taşıyor” adı altında düzenlenen Kuşaklararası Bayrak Teslim Töreni’nde, idol olarak gördüğü FIFA kokartlı ilk kadın hakem Lale Orta’dan bayrağı teslim aldı.

2014 yılında başladığı hakemlikte 2021 yılına kadar Zonguldak’ı temsil eden ve bu süreçte bölgesel klasmana kadar yükselen Esra Arıkboğa, 2021 yılında polisliği kazanınca eğitim ve ilk atama yeri İstanbul’a yerleşti. Bunun üzerine hakemlik kaydını İstanbul’a aldıran Arıkboğa, bir süre önce klasman ve FIFA kokartlı “erkek hakemler için uygulanan” FIFA atletik testini başarıyla geçen tek hakem oldu. Kadın hakem kategorisindeki şartların daha zorunu başaran Arıkboğa, Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) tarafından onurlandırıldı.

Bu onur üzerine Arıkboğa, KASFAD ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde "100. Yılında Kadın Sporcular Cumhuriyeti Sonsuzluğa Taşıyor” adı altında düzenlenen ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dijital Hikaye Anlatım Atölyesi, Yankı Anadolu Lisesi ve KOBA'nın desteklediği Kuşaklararası Bayrak Teslim Töreni’ne katıldı.

Esra Arıkboğa başarıyı temsil eden bayrağı, idol olarak gördüğü FIFA kokartlı ilk kadın hakem aynı zamanda Merkez Hakem Kurulu (MHK) eski Başkanı Lale Orta’nın elinden aldı.

Orta, hakemlikte yükselerek FIFA hakemliği yolunda hızla ilerleyen genç meslektaşı Arıkboğa’yı başarısından dolayı kutladı.

Lale Orta yaptığı konuşmada, genç kuşağın hakemlikte daha iyi yerlere geleceğine inandığını belirterek, “20 sene hakemlik yaptım. İlk başladığım zaman suya yazı yazdığım söylendi. Ama ben inanmıştım, çevremdekilere de inandırdım. FIFA hakemliğine kadar yükseldim. İlk kez Avrupa ve Dünya’da Süper Lig seviyesinde bir kadın olarak maç yönetmeyi başardım. Merkez Hakem Kurulu başkanı oldum. Kadın erkek diye ayırmamak lazım. FIFA artık böyle bir ayrım yapmıyor. Yapılan işi ön planda tutuyor. O yüzden de hakemliğin cinsiyeti olmaz. Başarılı olan herkesin en üst seviyeye kadar yükselmesini ve Türk kadınını her yerde başarıyla temsil etmesini isterim. Bu hakemlerden biri de Esra Arıkboğa. Başarıyla taşıdığım bayrağı genç meslektaşıma büyük bir gururla devrediyorum.” dedi.

Hakemlik kariyerinde unutamayacağı anlamlı organizasyonda yer alan ve başarı bayrağını idol olarak gördüğü ve daima izinden gittiği Lale Orta’nın elinden almanın gururunu yaşayan Esra Arıkboğa, duygularını mutluluk dolu ifadelerle dile getirirken, “Lale Orta hocam, hakemlikte idol olarak gördüğüm bir isim. Her zaman onun izinden gittim. En büyük arzum, onun gibi FIFA kokartı takabilmek. Bu bayrağı onun elinden almak gerçekten büyük onur. Çok mutluyum. Bizlerin bu başarıları, umarım gelecek nesillere örnek olur” şeklinde konuştu.

Şampiyon takım son haftaya kaldı... Ya Esenler Erokspor, ya da Vanspor Şampiyon takım son haftaya kaldı... Ya Esenler Erokspor, ya da Vanspor

SPOR SERVİSİ

Editör: Hüseyin EKİNCİ