Zonguldak Haber – Ereğli’de kurulmaya çalışılan Cüruf Tesisi için halk ve belediye ayağa kalkıyor, Zonguldak’ta Kardemir’in tozu konusunda biz uyuyoruz

Ereğli’nin Kıyıcak mahallesine kurulmaya çalışılan cüruf tesisi Ereğli Belediyesi tarafından üç kez mühürlenmesine rağmen hala kurulması için sahipleri tarafından çalışılıyor.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise bu konuda çok kararlı bir tutum sergiliyor ve halkın istek ve talepleri doğrultusunda halk sağlığı açısından tehlike arz edecek bu tesisin açılmaması için elinden geleni yapıyor. Ereğli’de tüm çevreci dernek ve STK’lar da Başkan Posbıyık’ın yanında gerek söylemleri gerekse eylemleri ile yer alıyorlar. Halk özellikle çocukların sağlığını düşünüyor.

Zonguldak’ta ise kentin tam göbeğinde ve liman rıhtımında Kardemir’in kömür depoları var. Buraya ithal edilen on binlerce ton kömür depolanıyor ve buradan Karabük’e sevk ediliyor. Bu arada ortaya çıkan toz vs. gibi tehlikeli maddeler havaya karışarak insanların solunum yıllarından iç organlarına kadar her yerini etkiliyor ve sağlıklarını bozuyor. Ancak Ereğli’nin tam tersi olarak burada Çevreci derneklerden bu konuda ses çıkmıyor, halktan gelen “sizler eylem başlatın biz destekleriz, sessiz kalmayın” çağrılarına kulak tıkanıyor.

Depoların buradan kaldırılması için hiçbir girişim başlatılmadığı gibi TTK’nın kira sözleşmesini halkın istek ve arzuları aleyhine bir 5 yıl daha uzatması ise olayın üstüne tuz biber ekiyor.

Bu konuda Zonguldak Belediye başkanının başlatmış olduğu bir kampanya ise yine kendi partilileri tarafından destek görmüyor.

İçme suyu arıtma tesisine gelen  ana hat arızalandı İçme suyu arıtma tesisine gelen ana hat arızalandı

Bu da ortaya bir anlayış farkı gerçeğini çıkarıyor. Ereğli’de STK’lar halk ve belediye benzer bir olaya topluca karşı çıkarlarken Zonguldak’ta ise küçük çıkarlar uğruna halk sağlığı feda ediliyor, çocukların da geleceği karartılıyor. (Sermet AKSU)

WhatsApp-Image-2023-09-09-at-12.11.38

WhatsApp-Image-2023-09-09-at-12.11.37

Editör: Virda Şahin