Zonguldak Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında yaklaşık iki aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanma noktasına geldi. Görüşmelerde ilerleme kaydedilse de, özellikle ücret artışlarını kapsayan 12 maddede anlaşma sağlanamadı. Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Osman Karataş, sürecin arabuluculuk aşamasına geçtiğini ve uzlaşma sağlanamaması durumunda grev dahil tüm yasal hakların kullanılacağını söyledi.
Karataş, 67 maddeden oluşan toplu sözleşmenin 45 maddesinde uzlaşma sağlandığını, son toplantıda ise 22 maddeden bir kısmında anlaşmaya varıldığını, geriye kalan 12 maddede ise mutabakat sağlanamadığını açıkladı. Bu maddeler arasında maaş zamları, enflasyon farkı ve refah payı gibi kritik başlıklar yer alıyor.
“Zonguldak Belediyesi Personel Limited Şirketi ile yaklaşık iki ay önce başladığımız görüşmelerde ciddi bir emek verdik. Ancak özellikle maaş zammı gibi temel konularda, belediyenin teklif ettiği oranlar ile bizim talebimiz arasında ciddi farklar var” diyen Karataş, sendikanın ilk altı ay için yüzde 32 zam, devamında ise enflasyon farkı ve refah payı talep ettiğini belirtti.
Belediye yönetiminin önerdiği oranların çalışanı enflasyona ezdirecek düzeyde olduğunu savunan Karataş, “Başkanımız her seferinde ‘çalışanı ezdirmeyeceğiz’ diyordu. Ancak teklif edilen rakamlar bu sözle örtüşmüyor." ifadelerini kullandı.
“Masada çözülmeli” çağrısını yineleyen Karataş, çözüm bulunamaması durumunda, işçilerin anayasal hakları doğrultusunda grev dahil tüm seçenekleri değerlendireceklerini söyleyerek, “Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Zonguldak Belediyesi’nde görev yapan emekçiler olarak, doğumdan ölüme kadar halkın her anında yanındayız. Bu özverinin karşılığı masada verilmeli. En büyük dileğimiz, bu sözleşmenin grev noktasına varmadan, masa başında çözülmesidir.” dedi.
Sürecin arabulucuyla devam edeceği öğrenilirken, uzlaşma sağlanamaması hâlinde önümüzdeki günlerde grev kararı alınabileceği belirtiliyor.



