Zonguldak il genelinde ‘Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik’ farkındalık etkinliği düzenlendi. Vali Tutulmaz ile jandarma trafik ve polis trafik ekipleri sürücülere bilgilendirme broşürleri dağıtılarak uyarılar yaptı.

Zonguldak’ta, İçişleri Bakanlığınca 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve 2021-2023 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Uygulaması doğrultusunda; düzenli ve güvenli bir trafik ortamının sağlanması, trafik konusunda toplumsal farkındalığın arttırılması, trafik güvenliği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla Karayolu Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında valilik önündeki yaya kaldırımında "Yayalar için 5 adımda güvenli trafik” mottosuyla etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç ve bazı kamu kurum ve kuruluşları müdürleri katıldı.

“Yaya yolunda ilerle. Görünür ol. Trafik ışıklarını takip et. Yaya geçidini kullan. Yola odaklan.” Başlıkları altında düzenlenen etkinlikte açıklama yapan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, şunları söyledi:

“2021 yılında cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi kabul edildi ve duyuruldu. 2021-2023 yıllarını kapsayacak şekilde de Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı hazırlandı. Bu eylem planı çerçevesinde zaman zaman trafik güvenliği, karayolundaki trafik güvenliği, yayalarımızın güvenliği konusunda değişik programlar yapıyoruz. Bugünde ‘Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik’ mottosu ile çıkıyoruz. Beş adımı da şöyle ifade ediyoruz; 1. Öncelikle yaya yaya yolunda yürüyecek. Yayalar yaya yolunda yürümezse trafik kazalarında baş başa kalabilir. 2’nci önceliğimiz vatandaşlarımız görünür olacak. Yani birden yola atlayacak şekilde olmayacak. Kılık kıyafetleriyle, davranışlarıyla ben yaya geçidinden geçiyorum mesajını verecek, birden yola atlamayacak. 3’üncüsü ışıkları takip edecek trafik ışıkları önemli. 4’üncü olarak yayalarımız yaya geçidini kullanacak. Rastgele her bulduğu yerden karşıya geçmeye çalışmayacak. 5’inci olarak ta yaya yoldan geçerken başka işle uğraşmayacak yola odaklanacak.

Şimdiye kadar dikkatinizi çektiyse ağırlıklı olarak tedbirler şoförlerle ilgiliydi. Burada ise özellikle yayaya odaklanma var. Bir taraftan da hepimiz birer yayayız. Yayalar olarak öncelikle güvenliğimizi kendimizin alması gerekiyor. Bu güvenliği almamızın yolu da dikkatten geçiyor. Belirttiğimiz 5 adıma uymaktan geçiyor. Bugüne kadar ki mottolarımızda önemli bir verim aldık ancak halen bazı sürücülerimizin yaya önceliğine riayet etmediğini görüyoruz. Bu konuda trafik birimlerimiz ciddi şekilde denetimlerini yapıyorlar. Gerektiğinde cezalarını kesiyorlar ama ceza kesmek bu işin sadece bir tarafı. Önemli olan vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmesidir. Bilinçlenmeyi de hep beraber gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu kampanyalardan önemli sonuçlar alındı. İçişleri Bakanlığımızın açıkladığı rakamlara göre bu bayramda kaza sayılarında yüzde 50’ye yakın azalma, ölümlerde de yüzde 58 azalma olduğu ortaya çıktı buda sevindirici bir durum. Ama bizim hedefimiz sıfır kaza sıfır can kaybıdır. Bunu gerçekleştirmek üzere hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Başkasından beklemeden hepimiz kurallara uymalıyız.”

Konuşmanın ardından protokol üyeleri güvenli bir şekilde kurallara uyarak yaya geçidinden geçtiler. Vali Tutulmaz bazı sürücülere kuralların önemi ve uygulanması konularında bilgi verdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi