Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını kapsayan yapılandırma süresinin 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldığını söyledi.

Müracaat yapacak olan işverenlere ve sigortalılara bu hususta önemli uyarıda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, şunları söyledi:

30 HAZİRAN TARİHİNE KADAR MÜRACAATLARI ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Tarlasını kazan çiftçi, hazine buldu! Tarlasını kazan çiftçi, hazine buldu!

“Bazı alacakların yapılandırılmasıyla ilgili düzenleme 12 Mart 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu düzenleme içerisinde son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023’tü. Son yapılan düzenlemeyle de bir aylık süre uzatımına gidilmiş oldu. Bu demektir ki 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılan yapılandırma müracaatları geçerli müracaat olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak borç yapılandırmasında kurumumuza olan borçların tamamı borçların yapılandırılması kapsamına giriyor ve müracaatları almaya başladık. Zaten bir aylık süreyle tamamlamış durumdayız. Ama 30 Haziran 2023 tarihine kadarda müracaatları almaya devam edeceğiz. Burada 30 Haziran 2023 son tarih diyoruz ama müracaatların yapılış şekline baktığımız zaman elden kurumumuza yapılabildiği gibi posta yoluyla da yapılabiliyor. Ayrıca internet üzerinden de müracaatı borçlularımız girebiliyorlar. Elden verdiklerinde kurum kayıtlarına kendimiz alıyoruz posta ile yapanlarda mutlaka iadeli taahhütlü gönderirlerse postaya verildiği tarih kuruma verildiği tarih sayılıyor. Eğer adi posta ile gönderirlerse kurumumuz kayıtlarına girdiği gün müracaat yapılmış sayıldığı için 30 Haziran 2023 tarihinden sonra kayıtlarımıza girerse o müracaat geçersiz olacaktır. Müracaat yapacak olan işverenlerimize ve sigortalılarımıza bu hususu ısrarla hatırlatmak istiyoruz.  

GEÇMİŞ DÖNEM BORÇLARDA ÇOK CİDDİ İNDİRİMLER SAĞLAYAN BİR FIRSAT

Müracaatlar hem bağkur borçlularımız açısından hem hukuk aşamasında olduğumuz borçlarımız açısından yapılandırma kapsamında ve devam ediyor. Örnek olarak bugüne kadar yapılan işi gösterebilmek adına bazı verileri paylaşırsak; Kurumumuzun asıl alacağının yükümlülüğü olan yani büyük borç alacağımızın olduğu kısım işveren borçları. Her bir sigortalı istihdam eden işverenlerimiz bu sigortalılarının her ay bildirgelerini vererek sigortalılıklarını oluşturmakta. Bunun karşılığında oluşan pirim borcunu kurumumuza ödemektedirler. Ödemeyen sigortalılarımızdan bugüne kadar müracaat eden 3 bin 758 işverenimiz var. Bunların 3 bin 163 tanesinin işlemlerini tamamlamış, tebligatlarını oluşturmuş kendilerine göndermişiz. En geç 15 gün içerisinde diğer kalanların tebligatlarını kendilerine ulaştırmış oluruz. Önemli bir fırsat ve özellikle peşin ödemelerde gecikme zammının yüzde 90’ı geciktiği için geçmiş dönem borçlarda çok ciddi indirimler sağlayan bir fırsat. Borçlu işverenlerimizin bundan mutlaka faydalanmaları için süre kurallarına uymaları gerekiyor. 30 Haziran 2023 tarihini akıllarından çıkarmamaları gerekiyor. Biz her türlü yöntemle borçlu sigortalılarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kendilerini telefonla arıyoruz, bilgilendirmede bulunuyoruz. Elden geldiğince borçlu sigortalıların tamamının bu müracaatı yapmasını sağlamak için çaba harcıyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Seçkin