TBMM'ye ziyaretçi kısıtlaması TBMM'ye ziyaretçi kısıtlaması

6 Şubat'ta Türkiye’de yaşanan ve 11 ili etkileyen büyük depremin ardından uzmanlar, deprem tedbirlerinin sıkı tutulması konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu kapsamda dikkat çeken bir açıklama, 6 Şubat depremini 3 gün öncesinden tahmin eden Hoogerbeets'in şirketi Solar System Geometry Survey (SSGEOS) tarafından yapıldı.

SSGEOS, sosyal medyada yayımladığı yeni bir uyarı ile Türkiye'deki potansiyel deprem bölgelerini işaret etti. Paylaşılan haritada Adana, Hatay çevresi, Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri dikkat çekti. İddiaya göre, Zonguldak’ın da depremden etkilenmesi bekleniyor.

Büyük yıkıma neden olan 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ardından tedbirler artırılırken, uzmanlar yeni depremler konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Hoogerbeets'in şirketi SSGEOS, yaptığı yeni paylaşımda, Türkiye'deki potansiyel deprem bölgelerini net bir şekilde işaretledi.

ADANA VE HATAY ÇEVRESİ TEHLİKE ALTINDA MI?

Haritada özellikle Adana, Hatay çevresi, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi öne çıkarken, SSGEOS’in bu yeni paylaşımı endişe uyandırdı. Şirketin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, haritanın yaklaşık değerler üzerinden verildiği belirtildi.

SİSMİK ANORMALLİKLER VE DEPREM TAHMİNLERİ

SSGEOS'in açıklaması şu şekilde oldu: "Sismik bağlantılı olabilecek anormallikleri tespit etmek için deniz seviyesine yakın atmosferdeki elektrik yükünü ölçeriz. Anomaliler, Dünya'nın ekseninin dönüşüyle ve dünya üzerine çizilen ince kırmızı çizgi olan ekliptik düzlemiyle bağlantılıdır. Potansiyel bölgeler, mor renkle işaretlenmiş yaklaşık değerlerdir."

ZONGULDAK’TA DEPREM RİSKİ VAR MI?

Deprem risk haritası erişime sunuluyor. Zonguldak'ta diri fay hattı olmadığı bilinse de, şehri etkileyen en önemli fay hattı Kuzey Anadolu fay hattıdır. Batı Karadeniz'de yer alan Zonguldak'a en yakın Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemi olarak biliniyor.

Depremsellik açısından bakıldığında, il sınırları içerisinde diri faylarla ilişkili herhangi bir deprem gerçekleşmemiştir çünkü il sınırları içerisinde deprem oluşturacak diri fay sistemleri bulunmamaktadır. Coğrafi konum olarak il sınırlarına en yakın deprem oluşturabilecek fay sistemleri Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemidir. İlin Kuzey Anadolu fay hattına yakınlığından dolayı, bu fayda meydana gelen depremlerden etkilenmesi mümkündür.

Bu gelişmeler ışığında, deprem konusunda farkındalığın artırılması ve alınacak tedbirlerin sıkılaştırılması büyük önem taşıyor. Uzmanların uyarıları dikkate alınarak, bireysel ve toplumsal hazırlıkların gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi