Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar Amasra maden ocağının işçigereksinimi hakkında kendisini ziyaret eden gazetecilerin sorularını yanıtlayarak şu açıklamalarda bulundu:

Orhan Akyüz’ün haberine göre Başkan Çınar, patlama sonrası maden ocağında hava sızdırmazlığını sağlayarak çıkan yangının sönmesi için barajlar inşa edildiğini, 2024 yılının Mart ayından sonra da barajların kaldırılmasının planlandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

Okul Bahçesinde yangın ekipler olay yerinde Okul Bahçesinde yangın ekipler olay yerinde

‘’Patlamanın oluşmasıyla ortaya çıkan yangın, eksi 300-350 kodunda olmak üzere 14 kilometrelik alanı kapsıyor. Şu anda maden ocağında eksi 100-250 kodunda hazırlık aşamasındayız, biraz daha zamana ihtiyaç var.  Buradaki maden ocağını sıfırdan yeniden inşa ediyoruz desek yeridir, tüm işçilerimiz yeraltında hazırlık yapıyorlar. ’’

‘’AMASRA MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜNE ALIMI GERÇEKLEŞEN 400 İŞÇİNİN KAYDININ HALEN YAPILMAMASI, BURADAKİ ÇALIŞMA HAYATINI CİDDEN BOZMAKTADIR’’

TTK Amasra Müessesesine alımı gerçekleştirilen 400 yeraltı ‘’pano-ayak üretim işçisi’’nin kaydının bir an önce hayata geçirilmesini istediklerine dikkati çeken Çınar, şöyle devam etti:

‘’Buraya 400 işçinin kaydı yapılsın, geçici olarak Zonguldak’ta çalıştırılsın, ardından da üretime geçtiğimizde gelsinler.

Amasra Müessese Müdürlüğüne alımı gerçekleşen 400 işçinin kaydının halen yapılmaması, buradaki çalışma hayatını cidden bozmaktadır. Patlama yaşanmadan önce 600 ton/gün civarında tüvenan kömür (ayıklanmamış) üretiliyordu.

Buranın norm kadrosu 1100, ancak 530 kişiyle çalışılmakta, bunların 77’si de yer üstünde istihdam edilmektedir. İşçi eksiğimiz çok, zorluk çekiyoruz, az işçiyle de çok işte zorlanıyoruz. Şiddetle yer üstü elemana ihtiyacımız var. Bu yıl içinde 17 kişi emekli oldu, 87 kişinin de emekliliği geldi. Üretim yapmak için elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymaktayız. Kurumda çalışanlar, Bartın ve Amasra ekonomisine küçümsenmeyecek oranda katkı sağlıyorlar.’’

‘’HATTAT ENERJİ VE MADEN T.A.Ş’DE ÇALIŞANLAR SENDİKALI OLMALI’’

Başkan Çınar, Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK’nın Amasra B-Sahası’nda faaliyet gösteren Hattat Enerji ve Maden T.A.Ş’de çalışanların sendikalarına üye olmaları gerektiğini belirterek, ‘’Madencilik ağır iş koludur. Bu iş kolunda çalışanlar, haklarının korunmaları adına mutlaka sendikalı olmalılar. Ağabeyim olarak benimsediğim Genel Başkanımız Sayın Hakan Yeşil’in dediği gibi, ‘Madencilik üzerinde Türkiye’de okul misyonunu da üstlenen kurumumuz, gurur kaynağımız olmuştur. Bizler yerin yüzlerce metre altında doğayla mücadele ediyoruz. Doğayla uğraşmak, mücadele etmek kolay değil. Madencilik, ağır iş koludur. Ülkemizin sanayileşmesine en büyük katkıyı, maden işçileri vermiştir. Ülkemizin bu anlamda maden işçisine borcu var’ yönündeki açıklaması takdire şayandır, kesinlikle gözardı edilmemelidir.’’  (Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu