Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2023 Yolsuzluk Algı Endeksi (CPI), Türkiye'nin yolsuzluk alanında önemli bir düşüş yaşadığını gösteriyor. 100 puanlık skalada Türkiye, 34 puan alarak gerileme kaydetti. Türkiye'nin 2014'e göre %11, 2018'e göre ise %7 oranında puan kaybettiği belirtildi.

Seri tecavüzcü çıktı Seri tecavüzcü çıktı

Ulusal basında yer alan haberlere göre Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ortalama skor 35'e düşerken, bu bölgede hukukun üstünlüğünde işlevsizlik ve artan otoriterleşme göze çarpıyor. Raporda, son on yılda skorunu iyileştiren beş ülke bulunurken, gerileyen üç ülke arasında 35 puana gerileyen Bosna-Hersek, 34 puanla Türkiye ve 18 puanla Türkmenistan yer aldı.

ADALET VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE GERİLEME

DW Türkçe'nin aktardığına göre raporda, yargı ve polis sistemlerine yandaşların yerleştirilmesi, muhalefetin baskı altına alınması gibi durumların üst düzey yolsuzlukları teşvik ettiği vurgulandı. Yolsuzluğun norm haline geldiği düzenlerde adaletin engellendiğine, adalet kurumlarının çeşitli çıkar gruplarının etkisi altına girebildiğine işaret edildi.  (Haber merkezi)

Editör: Murat Barutçu