Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Murat Kotra, her seçim döneminde, bütün siyasi partilerin milletvekili adaylarının ‘TTK’ya işçi alınması’ yönündeki söylemleri siyaset malzemesi olarak kullanmaktan vazgeçmeleri gerektiğini ifade etti.

Deprem bölgesinde büyük gayret gösteren maden işçilerini bir kez daha tebrik eden Murat Kotra “Mangal gibi yüreği olan kahraman madencilerimizin ucuz siyasete alet edilmemeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi.

Kotra açıklamasında şunları söyledi:

 “Bilindiği gibi, ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketi nedeniyle bölgede arama ve kurtarma çalışmalarına katılan TTK ve özel sektör maden işçileri en zor koşullarda, aldıkları eğitim ve tecrübe ile yüzlerce can kurtarmış ve tüm dünyanın takdirini ve hayranlığını kazanmıştır” dedi.

Kotra açıklamasında, “Kendi canlarını hiçe sayarak, günlerce gece-gündüz arama kurtarma çalışmalarına katılan kahraman maden işçilerimizi bir kez daha kutluyor, milletimiz adına takdir ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Zonguldaklı maden işçilerimizin deprem bölgesinde yaptıkları olağanüstü çaba nedeniyle gündeme gelmesi, TTK'ya işçi alınması yönündeki söylemleri de birlikte getirmiştir” diyerek şunları söyledi;

“TTK'ya işçi alınması ve üretimin arttırılması konusunda ilimiz madencilik çevreleri ve kamuoyu ile tamamen aynı görüşte olmakla birlikte, bu konunun sadece bu yöndeki söylemlerle ve açıklamalarla çözülemeyeceği, atılması gereken somut adımlarla gerek TTK, gerek rödövans işletmelerinde üretim ve istihdamın istenilen seviyeye geleceği açıktır.  Bu konuda daha önce açıkladığımız görüşleri tekrarlamak istiyorum.

Öncelikle, ilimiz ve bölgemiz sınırları içinde faaliyet gösteren KARDEMİR, ERDEMİR, EREN ENERJİ  ve ÇATES gibi kuruluş amaçları taşkömürü üretimine bağlı olup, varlıklarını bu topraklara borçlu olan demir-çelik ve enerji kuruluşlarının yıllık kömür tüketimlerinin en az yüzde 10'unu TTK ve rödövans işletmelerinden almalarının sağlanması gerekiyor.

Esasen, kuruluş aşamalarında bu yönde taahhütleri bulunan bu kuruluşların Zonguldak'a ve Zonguldak insanına vefa borçları olduğunu unutmadan yerli ve milli kömür almaya başlamaları gerekmektedir. Yerli ve milli kömürü, ithal kömür karşısında savunmasız bırakan EPDK kararının derhal düzeltilmesi ve yerli kömüre daha fazla teşvik verilmesi yönünde yasal düzenleme yapılmalıdır.

Sözünü ettiğimiz enerji ve demir-çelik kuruluşlarının TTK ve rödövans işletmelerinden belirtilen ölçüde kömür almaları halinde, halen yaşanmakta olan pazar sorunu ortadan kalkacak,  TTK ve özel sektör eliyle daha fazla kömür üretilmesine ihtiyaç duyulacak, bu ihtiyacı karşılamak üzere TTK ve rödövans işletmelerinde yeni istihdam kapıları açılmış olacaktır.

Yerli ve milli kömürü yok sayan EPDK kararının düzeltilmesi ve milli ekonomi politikalarına uygun şekilde yerli kömürün teşvik edilmesi, kömür tüketen demir-çelik ve enerji kuruluşlarının da yeniden yerli ve milli kömüre dönmesini kolaylaştırmış olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak, TTK ve rödövans işletmelerinde üretim ve istihdamın en üst seviyeye çıkarılması için her türlü çabayı gösterdiğimizi ve bundan sonra da göstereceğimizin bilinmesini isterim.

Bu konuda, kömürü ve madenciyi tanıyan bir Zonguldak evladı olarak şahsım ve partim adına lafla değil, icraatla yoğun bir çalışma içinde bulunuyoruz. TTK ve özel kömür işletmelerinin yaşadığı ağır sorunlar MHP Genel Merkezimiz tarafından yakından takip edilmekte ve çözümü için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.Bu kapsamda, adı geçen büyük kuruluşların TTK ve özel kömür işletmelerinden yıllık tüketimlerinin yüzde 10'u kadar kömür almalarının sağlanması ve EPDK kararının yerli ve milli kömür lehine düzeltilmesi için TBMM ve Hükümetimiz nezdinde gerekli girişimler de yapılmaktadır.

Bu vesile ile her seçim döneminde, bütün siyasi partilerin milletvekili adaylarının " TTK'ya işçi alınması" yönündeki söylemleri siyaset malzemesi olarak kullanmaktan vazgeçmeleri gerektiğini ve Mangal gibi yüreği olan kahraman madencilerimizin ucuz siyasete alet edilmemeleri gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Seçim sürecinde bol bol işçi vaadinde bulunup, seçimden sonra unutulup giden bu sözlere kendileri bile inanmayan adayların, bunun yerine somut, gerçekçi ve çözüm üretecek şekilde ortaya çıkmaları gerekmektedir.

Bu vesile ile, Milliyetçi Hareket Partisi olarak, ilimizde taşkömürü üretiminin istenilen seviye getirilmesi, TTK ve rödövans işletmelerinin pazar sorununun çözümü ile üretimin ve istihdamın arttırılması yönündeki çabalarımız en etkili şekilde devam edecek, TTK'da norm kadroya ulaşılması mutlaka sağlanacaktır. Konunun takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz” (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu