KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen Zonguldak Şube Başkanı Erkut Alacalı yaptığı açıklama ile “Tarımsal üretimi devam ettirecek acil tedbirler alınmalıdır” dedi.

Alacalı, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, “İnsanlık zor bir dönemden geçiyor. Salgın tüm değer yargılarımızı, yerleşik kuralları sorgulamamızı sağladığı gibi bu zor günlerde fedakârlıklarıyla, yaptıkları işin önemi ile milyonların, dolaysıyla insanlığın yaşamını devam ettirmesinde bazı emekçileri adeta yeniden keşfetmemizi sağladığına da şahit oluyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Elbette sağlık emekçileri bunların başında gelmektedir, bu vesileyle kendilerini bir kez daha alkışlıyor, alkışın da ancak ve ancak taleplerinin karşılanmasıyla anlam bulacağını belirtmek istiyoruz.

Ancak ne yazık ki, hükümetin bu güne kadar açıkladığı bütün önlem paketlerinde çiftçiler, üreticiler ve mevsimlik tarım işçileri görmezden gelinmiş, yok sayılmışlardır!

Çiftçiler, üreticiler ve mevsimlik tarım işçilerinin durumu kadar, kapıda bekleyen tarımsal kriz de endişe vericidir. Sebze başta olmak üzere birçok ürün için ekim zamanı olan içinde bulunduğumuz aylarda, milyonlarca fidenin toprakla buluşması gerekmektedir. Bu fideler dikilmezse iki üç ay sonra gıda kıtlığının başlaması kaçınılmazdır!

Çokça dikkat çektiğimiz üzere; tarımsal üretimin kanayan yarası olan mevsimlik tarım işçileri, herhangi bir sosyal güvenceden ve sigortadan yoksun bir şekilde, çok az bir yevmiye ile 4-5 ay çalışarak bir yıl boyunca geçinmek zorunda kalmaktadırlar.

Yeterli tedbir alınmazsa, virüs mevsimlik tarım işçiler ve çiftçiler arasında da yayılacaktır. Bu nedenle çiftçilerin ve mevsimlik tarım işçilerinin koronavirüs önlemleri kapsamında sağlıklarını koruyacak

başta gerekli hijyen şartları olmak üzere asgari çalışma koşulları sağlanmalıdır.

Gıda üretimi halk sağlığının önemli bir boyutudur! Virüsten korunurken açlıktan, kıtlıktan heba olmayalım! Sokağa çıkma yasağının son saatte ilan edilerek milyonların enfekte olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılması örneğinde olduğu gibi yaşanacak gıda krizine karşı alınacak tedbirler de zamana bırakılmamalıdır.

Çiftçi sağlığı tedbirleri ile birlikte tarımsal üretimi devam ettirecek tedbirlerin zaman kaybetmeden alınması ile hem salgının yayılmasının hem de olası gıda krizinin önüne geçilmiş olacaktır”  (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi