60’lı ve 70’li yılların bol bol balık tüketen nesli eski günlerini çok arıyor. O yıllarda Zonguldak’ta bol bol avlanan ve ucuza satılarak her aile tarafından tüketilen Kalkan, Uskumru ve Lüfer gibi balıklar artık yok. Lüfer balığının büyüğü kofana sadece resimlerde kaldı. Taş balığı, izmarit, gelincik, sinarit gibi balıklar yıllardır bulunamıyor ve yakalanamıyor, istavrit, mezgit ve hamsi gibi balıkların ise sadece küçük boy olanları tezgâhları süsleyebiliyor.

Bunun nedeni ise geliştirilen avlanama teknikleri kapsamında son derece modern sonar gibi cihazlar ve küçük gözlü ağlar yüzünden balıkotların büyüyemeden avlanması.

Bunun sonucu olarak da gelecek nesil balığı sadece fotoğraflarda görebilecek.

Karadeniz’de balık neslinin korunabilmesi için sürekli av yasağının konması ve sadece amatör balıkçılığın serbest bırakılması gerekiyor ama oy kaygısı nedeniyle politikacılar böyle bir uygulamaya yürürlüğe koyamıyorlar.

Gelecek on yıllar bu nedenle balıksız geçeceğe benziyor, avlanabilecek olan tek tük bazı balıkların ise yanına fiyatları nedeniyle yaklaşılamayacak. (Ersen Bark Çelik)

Siyasilerin gölgesinde 1 Mayıs! Siyasilerin gölgesinde 1 Mayıs!

WhatsApp-Image-2023-05-28-at-12.24.06

WhatsApp-Image-2023-05-28-at-12.24.05

WhatsApp-Image-2023-05-28-at-12.24.06-(1)

Editör: Murat Barutçu