Bolu Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada savunmalar devam ediyor.

Bolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen üçüncü duruşmanın ikinci gününde, tutuklu Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı.

Duruşmaya Sincan Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan Can, hakkındaki iddiaları kabul etmedi.

“Kimseye baskı yapmadım, irtikapta bulunmadım”

Marketlerle ilgili suçlamalara yanıt veren Süleyman Can, belediyede 31 yıl görev yaptığını, 2024 yılında emekli olduğunu ve daha sonra belediye başkan yardımcılığı görevine getirildiğini anlattı.

Market yetkililerinden reklam veya bağış talep etmediğini savunan Can, kendilerine yönelik herhangi bir baskı uygulamadığını söyledi.

Can, “Market yetkililerine yönelik zorlama, reklam ya da bağış görüşmem söz konusu değil. Ben hiçbir market yetkilisini aramadım” dedi.

Market temsilcilerinin kendisini ziyaret ettiğini ancak bu görüşmelerin kendi istekleriyle gerçekleştiğini ileri sürdü.

Tanju Özcan'ın sözlerini duymadığını söyledi

Dava dosyasında yer alan market toplantılarına ilişkin de konuşan Can, Tanju Özcan'ın yanında zaman zaman toplantılara katıldığını belirtti.

Ancak toplantılarda market temsilcilerinin zorlandığı iddiasını reddeden Can, Tanju Özcan'a atfedilen “Ya seve seve ya da” ifadesini duymadığını söyledi.

Can, şu ifadeleri kullandı:

“Kimseye baskı yapmadım, irtikapta bulunmadım ve bu yönde kimseyle konuşmadım.”

Belediyenin uyguladığı cezalara ilişkin kararları iptal etme yetkisinin bulunmadığını savunan Can, zabıta müdürüne de herhangi bir talimat vermediğini belirtti.

“Tanju Özcan'dan hiçbir zaman talimat almadım”

Görev ve sorumluluklarının Belediye Kanunu çerçevesinde sınırlandırıldığını dile getiren Süleyman Can, yetkisi dışındaki işlemlere müdahale etmediğini öne sürdü.

Can, “Tanju Özcan'dan hiçbir zaman talimat almadım, zabıta müdürüne de talimat vermedim” ifadelerini kullandı.

Mülkiye başmüfettişlerinin marketlere uygulanan cezaları mevzuata uygun bulduğunu da savundu.

“Ben ne para götürdüm ne de para aldım”

Ruhsat işlemleriyle ilgili suçlamaları da reddeden Süleyman Can, söz konusu müdürlüğün kendisine bağlı olmadığını belirtti.

Nazmi Güzel'i inşaat faaliyetleri nedeniyle tanıdığını ancak aralarında para alışverişi bulunmadığını ileri süren Can, şu açıklamayı yaptı:

“Ben ne para götürdüm ne de para aldım. Böyle bir olayın içinde bulunmadım, böyle bir iş yapmadım.”

Kendisine para verildiği yönündeki iddiaların belge veya işlem kayıtlarıyla ortaya konulmasını isteyen Can, ruhsat sürecine herhangi bir müdahalesinin olmadığını savundu.

“Artık siyaset yapmayacağım, ailemle olmak istiyorum”

Savunmasının sonunda dikkat çeken ifadeler kullanan Süleyman Can, cezaevinden çıktıktan sonra siyasi hayatına devam etmeyi düşünmediğini açıkladı.

Can, “Ben artık buradan çıktıktan sonra siyaset yapmayacağım. Ailemle bir arada olmak istiyorum. Beraatimi istiyorum” dedi.

Davada savunmalar devam ediyor

Bolu Belediyesi'ne yönelik davanın üçüncü duruşmasında, sanıklar ve taraf avukatlarının savcılığın esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmaları sürüyor.

Tanju Özcan: Evdeki kedi gibi oturacağım!
Tanju Özcan: Evdeki kedi gibi oturacağım!
İçeriği Görüntüle

Mahkemenin davaya ilişkin henüz nihai bir karar vermediği bildirildi.

Kaynak: İHA