Zonguldak Belediye Meclisi Kasım ayı ikinci birleşimi Belediye Başkanı Ömer Selim Alan başkanlığında gerçekleştirildi.

Belediye Meclisi Toplantısında 2023 Mali Yılı Gelir tarifesi ile 2023 yılı tahmini bütçesi görüşüldü.

Su tarifesi konutlarda 3.10 TL’den 9 TL’ye, engelli, şehit ve gazi yakını indirimli konutlarda 1,50 TL’den 4,50 TL’ye. İş yeri tarifesi 9 TL’den 26 TL’ye fabrika ve sanayi kuruluşları tarifesi 5 TL’den 14,50 TL’ye, inşaat ve şantiye tarifesi 12 TL’den 35 TL’ye, Kamu kurum ve kuruluşları tarifesi 4.65 TL’den 13,50 TL’ye, Elektrik dağıtım şirketleri ve Türk Telekom tarifesi 40 TL’den 115 TL’ye yükseldi. Kamu yararına faaliyet gösteren tarifesi bedelsiz. Protokol ile su satışı yapılan yerlerde 15 TL’den 43,50 TL’ye. Geçici aboneler tarifesinde geçici konut 3.20 TL’den 9.20 TL’ye, geçici iş yerinde 9.10 TL’den 26.40 TL’ye, Sosyal yardım alan aboneler 15 metreküpe kadar 4,50 TL’den satılacak. Belediye halk otobüs tarifesinde sivil 5.50 TL’den 6.50 TL’ye, öğrenci 4,50 TL’den 5.50 TL’ye yükseldi. Zamlı fiyatlar 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak.

KAYINOVA: HALKA HİZMET ‘BEN YAPTIM OLDU’ İÇİN OLMAMALI

Gündemin 6. Maddesine geçilmeden söz alan Zonguldak Belediye Meclisi CHP grup başkan vekili Atınç Kayınova: “Belediye niye var, belediye kimler için var, belediye yerel yönetim bakışı üstünden Zonguldak’ta yaşayan ve insan ayırt etmeden, sınıf ayırt etmeden herkes için olmalı. Yazılmış şeyler var, bütçeler oluşturulmuş ama yıllardır yazılan aynı şeyler var yazılmayan şeyler var. Sonuçta halk için yapılması gereken hizmet ben yaptım oldu için olmamalı. Bugüne kadar Zonguldak’ta toplumla bütünleşik, toplumda karşılık bulan hizmetlerinizin toplumda karşılık bulduğu noktasında bizim çekincelerimiz var. 2023 yılı planına baktığımızda siz yine “ben yaptım oldu, ben söyleyince olur” şeklinde plan yapmışsınız. Halk için yapılması gereken hizmet “ben yaptım oldu” için olmamalı.

KAYINOVA: GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ BETON BELEDİYECİLİĞİNE DÖNMÜŞ DURUMDA

Otoparkları kaldırdınız otopark konusunda ki ihtiyaçta düşme yok artma var ve bunu nasıl sağlayacağınızı göstermemişsiniz. Esnaflarla ilgili; Köprü altı, Merkez Çarşısı, Nizam Caddesi, Sahil Bandı, Pazarcı esnafı, Ankara Köprübaşı esnafı ve Giysi Pazarı esnafı için ve buralardan hizmet alan insanlar için bir planlamanız var mı? “Gönül Belediyeciliği” diyorsunuz ya gönül belediyeciliği beton belediyeciliğine dönmüş durumda. Aradan 4 yıl geçti lavuar alanı lavuar yalanı durumu ne durumda, seneye ne yapacaksınız? Seneye Zonguldak’ta o kadar iş yapılırken bu halk arabasını nereye park edecek, nerde alışveriş yapacak, nasıl yürüyecek? Bunları planladınız mı? 2023 yılı itibariyle halk otobüslerine zam yapacaksınız yine halkın finansmanıyla hizmetin sürmesi noktasında bir çabanız var ama neredeyse hizmet sürenizin yarısında Zonguldak halkı halk otobüsü hizmeti alamadı.

KAYINOVA: BİZDEMİ PANKART AÇALIM

Fevkani Köprüsünün Acılık ayağında ve dere kenarındaki merkez ayağı otopark olarak kullanılıyor. Araç sayısı artıyor ama yeni bir otopark çalışmanızı göremedik. Tehlikeli olduğunu söylediğiniz, yıkılacak dediğiniz ve akarına tahsisini iptal ettiğiniz Fevkani Köprüsündeki otoparklardan halen bilet kesiyorsunuz. Bu nedenle Fevkani Köprüsü konusunda da halkın kafasını karıştırmış durumdasınız. Esnafın zaten kafası karışmış durumda! Yol yapacağım, asfalt yapacağım, parke yapacağım diyorsunuz teşekkür ederiz ama burada Sayın Karagüzel arkadaşlarıyla birlikte Çaydamar yolu için pankart kaldırmıştı o yol halen aynı. O pankartlar ne oldu. Bizde mi burada pankart mı kaldıralım! Halkımıza hizmet yapmadığınızı aslında sizde çok iyi biliyorsunuz.

KAYINOVA: AK PARTİNİN ZONGULDAK’A BORCU VAR

2019-2020-2021 yıllarında 631 milyon 150 bin TL’lik bir tahmini bütçe oluşturmuşsunuz. Bunun 512 milyon lirası gerçekleşmiş 631 milyonluk bir tahakkuk oluşmuş. 2022 yılının ilk 6 ayında Zonguldak Belediyesi toplam 194 milyonluk bir gelir elde etmiş bunun yaklaşık 100 milyonu diğer gelirler içinde olan bir gelir. 51 milyon küsur civarında bağış var teşekkür ediyoruz ve daha fazlasını istiyoruz. Ama diyoruz ki; Adalet ve Kalkınma Partisinin Zonguldak’a borcu var bunu daha da artırmalıyız ki siz bunu bu yılki bütçenin gelir kısmına 150 milyon TL olarak bunu koymuşsunuz. Bu bir önceki yıla göre artmış olarak görülse de enflasyon varlığında bunu üst üste koyduğunuzda rakamsal özelliğinden ziyade kendi içindeki dağılımına baktığımızda Zonguldak Belediyesi tamamen merkezi hükümete bağlı, kendi ayakları üzerinde durma konusunda sorun yaşayan pozisyona doğru gidiyor.

KAYINOVA: SUYA NİYE YÜZDE 200 ZAM YAPIYORSUNUZ

Enerjiyi gerekçe göstererek insanların suyuna zam yapmak istiyorsunuz. 1 Ocak 2021 yılında suya zam yapmıştınız. Siz yüzde 11 demiştiniz biz yüzde 23 demiştik oranda da anlaşamamıştık. Siz Zonguldak’ta neredeyse yüzde 200’e dayanacak şekilde insanların en temel ihtiyacı olan suya zammı yine elektrik odaklı yapmak istiyorsunuz. Suya niye yüzde 200 zam yapıyorsunuz.”

ALAN: SANDIK ZAMANI GELDİĞİNDE HALKIMIZ EN DOĞRU KARARI VERİR

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ise şunları söyledi: “Köprüyü yıkıyorsunuz kelimesini kabul etmiyorum. Köprü hakkında bakanlık tarafından yıkım kararı alındı. Biz 15 gün önce sahili Milli Emlak’tan, Bakanlık’tan protokol ile aldık. Sahili artık Zonguldak Belediyesi işletecek. Halk otobüsü konusunda dersinizi iyi çalışmışsınız. Şuan ki yüklenici firmanın güçlü olduğunu biliyorsunuz. Biz her hafta halk otobüsü işletmecisi ve dolmuşçu esnaflarımızla bir araya geliyoruz ve sıkıntıları konuşup çözüm üretmeye çalışıyoruz. CHP’li meclis üyelerimize ve hemşerilerimize söyleyeceğimiz şudur; Sandık zamanı geldiği zaman halkımız en doğru kararı verir. Siz isterseniz bunları sabah-akşam anlatın 2023 ve 2024 yıllarında halkın iradesinden büyük irade yok halkımız isterse yine burada oluruz. Ama biz 10 senelik hizmetsizliğe alıştık derse yine saygı duyarız. Siz ne nefesinizi fazla tüketin 2024 yılında inşallah Allah sağlık, sıhhat verir yine sahaya çıkarız ve yaptıklarımızı anlatırız.”

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi