Hasan Bircan son yolculuğuna uğurlandı Hasan Bircan son yolculuğuna uğurlandı

TÜİK enflasyon rakamları açıklandı. Milyonlarca memur, emekliyi yakından ilgilendiren enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda yüzde 9,49 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi. Yükselen enflasyon rakamları kiracılar ve ev sahipleri beklemeye geçti

Zonguldak’ta emlakçılık yapan Pekcan Günarslan, enflasyon rakamlarının yüzde 47 artması yeni sözleşmeye yapacakları etkileyeceğini bu rakamların seneye yansıyacağını söyledi. Günarslan, "TÜİK enflasyon verilerini açıkladı. Kiracıların telaşlanmasına gerek yok. Ama bundan sonraki iş yerleri olsun bu fiyatlardan yani atıyorum şu anki iş yeri sahipleri de değil. Bundan sonra iş yeri açacaklar bu fiyata etkilenecekler.  Zonguldak'ta da kira fiyatları fahiş fiyat bakımında. Yani şu anki mevcut kiracılarımız şu fiyatlar arttı diye telaşlanmasına gerek yok. Günü gelen artık bu sene içerisinde günü gelenler yüzde 25 fazla yapılmayacak. Ama şu anda oturanlar bir sene sonrası etkilenecek dedi.

Mahkeme kiracıyı haklı buluyor

Kira artışlarında kiracı ile ev sahibi ile arasında anlaşmazlık çıktığını ve konunun mahkemeye kadar taşındığını söyleyen Günarslan, "Şimdi şöyle söyleyeyim ev sahibi kiraya itiraz ediyor olsa bile kiracı buna yani ben fiyatı yükselteyim. İtiraz ediyorsa ilk önce mahkemeden önce arabulucuya gidiliyor. Fakat ara bulucular arayı bulamıyorsa mahkemeye gidiyor ama mahkemeye gidenlerden yüzde 80 yüzde 94 kiracı haklı çıkıyor. Çünkü bu yasa niye çıktı? Kiracıdan yana çıktı. Şimdi bir de şöyle bir gündemde bir şey var bildiğimiz kadarıyla mesela boş dairemiz var Devlet diyor ki sen burayı ne yapacaksın diyor camda ilanı da yok diyor ben oturacağım diyor o zaman otur diyor ya da diyor ki kiraya vereceğim diyor. O zaman ne diyor? Üç ay içerisinde kiraya ver. Mesela satacağım diyorsun o zaman iki sene içerisinde satacaksın diyor. Şimdi böyle bir sistem oluşturmak üzere. Bu niye oluşturuluyor? Yani ev sahibini evi bekletmeme zorunluluğu var dedi. (Haber: Sertaç ÖZDEMİR)

WhatsApp-Image-2023-08-03-at-13.10.54

Editör: Murat Barutçu