Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Zonguldak Merkezde yürütülmekte olan “Zonguldak Merkez Kıyı Düzenlemesi Millet Bahçesi ve Sosyal Donatıları İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme işinin” (Sahil Projesi) yeni detayları ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, projenin gecikme nedenlerine, ödenek sorununun bulunup bulunmadığına, projede kullanılan malzemelerin dayanıklılığına ve yapılan değişikliklerin maliyetlerine ilişkin vermiş olduğu soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ayrıntılı açıklamalarda bulunurken, “Projeye Zonguldak Belediyesinin katkısının ne olduğu” sorusu yanıtsız bırakıldı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta, Covid 19 salgını nedeniyle imalatların 11.02.2021 tarihinde tamamlanmasının planlandığını açıklarken, projede ödenek sorununun olmadığı ve yüklenici firmaya 25.08.2021 tarihi itibariyle KDV, fiyat farkı, yasal kesintiler dâhil olmak üzere toplam 27.660.635,31 TL hakediş ödemesinin yapıldığı açıklandı.

Bahse konu projede yer alan yapıların işlevselliği, dayanıklılığı ve görüntüsünü iyileştirmek için ilave imalatların yapıldığı ve projede revizyona gidildiği belirtilirken, dış ortamda kullanılan ahşap malzemelerin yıllık bakımlarının yapılması kaydı ile 25 yıla yakın ömrünün olduğu, söz konusu bakımların sorumluluğunun ise Zonguldak Belediyesine bırakılacağı söylenirken yanıtlarda şu detaylar yer aldı:

“Toplu Konut idaresi Başkanlığı tarafından " Zonguldak Merkez Kıyı Düzenlemesi Millet Bahçesi ve Sosyal Donatıları İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme işi programına uygun olarak devam etmektedir. Ancak yaşanan olumsuz hava koşullar ve Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan kısıtlamalardan dolayı şantiyede çalışılmayan günler olmuş ve malzeme tedariklerinde aksamalar meydana gelmiştir. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara ragmen vatandaşlarımızın sosyal alanları biran önce kullanabilmesi ve Zonguldak kıyı şeridini güzel görüntüsüne kavuşturabilmek adına çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmekte olup, 11.02.2022 tarihinde imalatların tamamlanması öngörülmektedir.Projede ödenek sorunu bulunmamaktadır. 25.08.2021 tarihi itibariyle Toplu Konut idaresi Başkanlığı tarafından yükleniciye KDV, fiyat farkı, yasal kesintiler dahil olmak üzere toplam 27.660.635,31 TL hakediş ödemesi yapılıştır.Bahse konu projede yer alan yapıların işlevselliği, dayanıklılığı ve görüntüsünü iyileştirmek için teknik olarak gerekli olan ilave imalatlar ve revizyonlar yapılmıştır. Bu ilave imalatların bedeli 4735 sayılı kanunun ilgili maddeleri doğrultusunda yapılacak olan mukayeseli keşif hesabına göre belirlenecektir.

Projede, tüm ahşap malzemelerde dişbudak thermowood kullanılmıştır. Bu malzeme dış ortamda kullanılan en dayanıklı ahşap malzemedir. Bu ahşap malzeme, en az 180 °C derece sıcaklıkta ısıtılırken, aynı anda buhar ile koruma altına alınır. Değişen nem koşullarında normal ahşaptan daha dayanıklıdır. Isı yalıtım özellikleri ahşapta çürümeyi önler ve eğilme mukavemetini azaltır. En sert hava koşullarında biyolojik dayanım 25 yıla kadar ulaşabilir olması ve sert yapısı sayesinde yoğun sirkülasyonun yaşandığı dış mekânlarda çok dayanıklı olması sebebi ile peyzaj projelerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Proje kapsamında kullanılan ahşapların yıllık olarak ahşap verniği ile üzerindeki kir ve tozlarda arındırılarak bakımlarının yapılması gereklidir.Proje inşaatının tamamlanması ile Zonguldak Belediyesine teslim edilecek olup bu bakımlar Belediyenin sorumluluğu altında olacaktır” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi