KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik beraberinde Eğitim-Sen MYK üyesi Arzunur Şimşek, Zonguldak KESK dönem sözcüsü Eğitim-Sen Şube Başkanı Halis Sabah, BES Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, Tarım Orkam-Sen Şube Başkanı Erkut Alacalı, Eğitim Sen Şube Yönetici Kemal Bozkurt, ESM Şube Yönetici Nevzat Kaynar ile birlikte Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan ZGC Başkanı Derya Akbıyık, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve beraberindeki heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek sendikal çalışmalarında başarılar diledi.

Türkiye’de en önemli sorunları yaşan bir kesimde basın emekçileridir diyerek konuşmasına başlayan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik:

YEREL BASINA DAHA FAZLA KAYNAK AKTARILMALI

“Gazeteciler çok zor koşullarda özgür basın haberciliği yürütmeye çalışıyorlar. Son çıkan sansür yasası ile birlikte özellikle yerel basının işinin oldukça zorlaşacağı hepimizce malum. Bu açıdan özellikle yerel basına daha fazla kaynak aktarılması, iktidar tarafından desteklenmesi, baskının ortadan kaldırılmasına ilişkin KESK olarak basın camiasıyla dayanışma içerisindeyiz.

EKONOMİK SORUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Türkiye çok önemli bir dönemeçten geçiyor. Dünyada ve ülkemizde çok yoğun ekonomik sorunla karşı karşıyayız. Kamu emekçileri olarak bu krizden etkileniyoruz. Her geçen gün gelir kaybıyla, yoksullaşmayla, geçinememe sorunuyla karşı karşıyayız. Özellikle Türkiye’de gerçek enflasyonun yüzde yüz 60’lara dayandığı bir dönemde giderek artan bu enflasyon politikalar nedeniyle bütçelerin sürekli açık verdiği, cari açığın açığa çıktığı bir dönemde 2023 yılı bütçesi TBMM’de görüşülmeye başlandı. Bir seçim bütçesinden çok geçim bütçesinin hayata geçirilmesini istiyoruz.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA BİR ASGARİ ÜCRET VAR

Türkiye’de asgari ücretin ortalama bir ücret haline geldiği bir dönemdeyiz. Açlık sınırının altında bir asgari ücret var. Açlık sınırı 10 bin TL’yi aşmış ama mevcut asgari ücrete baktığımızda 5 bin 500 TL, yoksulluk sınırı 26 bin TL’ye yaklaşmış durumda. O açıdan KESK olarak bir ailede 2 kişi çalışıyorsa ikisinin toplam asgari ücretinin yoksulluk sınırının üzerinde olması gerekiyor. O da ortalama 26 bin TL’ye denk geliyor. Türkiye’de de asgari ücret hesaplanırken ailesi ve çocuklarıyla birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.

İNSANLARIN ÇALIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANMAMALI

Özellikle EYT yasasıyla birlikte 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin hizmet süreleri dolmuşsa resen emekliliğe sevk edilmeleri durumları var. Bununda doğru olmadığını ifade ediyoruz. Yasa meclise geldiğinde bu maddenin düzeltilmesi gerekiyor. İnsanlar kendi özgür ifadeleriyle yaşı gelene kadar çalışmak istiyorlarsa çalışma özgürlüğünün kısıtlanmaması gerekiyor. Kamuda sözleşmeli tüm çalışanların kadroya alınmasıyla ilgili bir mücadelemiz var. Türkiye’de ki sözleşmeli çalışma istihdam biçiminin tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Ocak ayında kamu emekçilerinin ücret artışları gündemde tüm bunları lehimize çevirme açısından 17 Aralıkta Ankara Tandoğan Meydanında mitingimiz olacak. Tabi yoksullaşma, geçinememe meselesi sadece kamu emekçilerinin değil tüm toplumun sorunu” dedi.

Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi