Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, Öğretmen Meslek Kanunu, öğretmenlerin banka promosyon sorunu ve öğretmen maaşları konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Öğretmenlik Meslek Kanununu çok önemsediklerini belirten Ören; “Bugün Öğretmenlik Meslek Kanunu çok basit bir şekilde ve öğretmenin ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamayan bir şekilde masada durmaktadır. Bütün sendikaların da buna eğilmesi gerekmektedir” dedi.

Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, konuşmasına şöyle devam etti:

KAMU ÇALIŞANLARI ÇOK CİDDİ EKONOMİK SIKINTI İÇERİSİNDE!

“28. dönem milletvekili seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir coşkuyla millet olarak gerçekleştirdik. Öncelikle sonuçların bütün milletimize, eğitim camiasına ve tüm ülkemize hayırlar getirmesini yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Bu seçim gerçekten önemli bir seçimdi. Hem bizim kamu çalışanları açısından önemliydi. Hem de bizim kendi durduğumuz yerde önemliydi. Kamu-Sen biliyorsunuz milli bir yerdir. Bayrağın olduğu yerdir. Cumhuriyetin olduğu yerdir. Atatürk ilke ve inkılaplarının ve kazanımlarının olduğu yerdir. Bu manada biz milli noktada seçimlere taraf olduk. Onun için sonuçları itibariyle eğitim çalışanları ve kamu çalışanlarıyla ilgili yeni kazanımların da beraberinde temenni ediyoruz.  Seçim sürecinde bir sürü sözler verildi. Seçime yönelik birtakım yatırımlar yapıldı. Mesela en düşük işçiye 15 bin 500 lira verildi. Emekliye verildi. Hemen hemen bütün kesimler memnun edildi. Yalnız burada en masum kalan, mahsur kalan eğitim çalışanları idi. Hizmetli olarak okula gelen bir arkadaşımız bugün 17 bin ila 20 bin lira civarında maaş alırken bugün yeni başlayan bir öğretmenin maaşı 13 bin lira civarında kalmakta. Yeni başlayan bir memurun maaşı ise 11 bin 900 lira civarında kalmaktadır. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Çünkü öğretmenlik statü mesleğidir. Öğretmenlik uzmanlık mesleğidir. Eğer siz sınıfı süpürenle, kapıda hoş geldin deyip kolonya döken insanla öğretmeni aynı yere koyarsanız o zaman burada bir sıkıntı var demektir. Bu sıkıntının en kısa sürede aşılması gerekiyor. Bunu daha önce biz yetkili makamlara ilettik. Buradan da siyasete özellikle şu andaki etkin ve yetkili siyasete, Ak Partili vekillerimize bunu buradan duyurmak istiyorum. Kamu çalışanları çok ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisindedir. Artık kredi kartları dönmüyor. Bu anlamda çok ciddi şikayetler alıyoruz. Bunun mutlaka masaya yatırılması gerekiyor.

BANKAYA GİREN PARA ARTTI ÖĞRETMENE VERİLEN PROMOSYON ARTMADI!

Şimdi bunun dışında promosyon meselesi var. Yine ekonomiyle alakalı promosyon meselesinden çok ciddi şikayetler alıyoruz. Maalesef maaşlar arttı. Bankaya giren para miktarı arttı. Lakin öğretmene verilen promosyonlar artmadı. Daha önce ülkemizin değişik yerlerinde 30 bin 40 binlere varan promosyon alınırken burada anlaşmayı imzaladığımız bankanın cimri davranması, memuru görmezden gelmesi kabul edilebilir değildir. 5 kes masaya oturduk ama hiçbirinde yeterli anlaşmayı, uzlaşmayı sağlayamadık. Sendikalarla beraber aldığımız ortak karar gereği bir kez daha anlaşmalı bankaya gideceğiz, son teklifimizi sunacağız. Kabul etmez ise anlaşmalı olduğumuz banka bu sefer kredi kartlarının iptal edilmesinden tutun, onlardan kullandığımız ürünlerin geri çekilmesi, banka kartlarının iptal edilmesine kadar bir dizi eylemliliği tüm sendikalar olarak ortak karara bağladık. Bundan sonra gidip öğretmenin başını yere eğmeyeceğiz. Onların 10 bin lirası alsın ceplerinde dursun. Eğer öğretmene verdikleri değer 10 bin lira kadar bile yoksa 15 bin lira kadar bile yoksa bu da onların bileceği bir iştir. Aynı zamanda bizim anlaşma olduğumuz banka devlet bankasıdır. Bu biraz da devletin bakış açısını da göstermektedir. Yani bu taraftan da biz üzülmekteyiz. Hem anlaşmalarla biz devletimizin bankası kazansın diye biraz daha gönlümüzü o tarafa kayarken böyle zor bir durumda anlaşmalı olduğumuz devlet bankasının bize bu tavrını gerçekten kınıyorum. Bundan sonraki yapacağımız oturumda daha yakın bir çalışma bekliyoruz. Bankadan daha anlaşılabilir, daha ekonomik şartlara uygun bir teklif bekliyoruz.

Vali Hacıbektaşoğlu, gençlerle buluştu Vali Hacıbektaşoğlu, gençlerle buluştu

ÖĞRETMEN MESLEK KANUNU ÖĞRETMENİN İHTİYACINI KARŞILAMAYACAK ŞEKİLDE MASADA DURMAKTA

Yine bizim önemsediğimiz konulardan bir tanesi Öğretmen Meslek Kanunu. Şimdi Öğretmen Meslek Kanunu biliyorsunuz 2018 yılında Ziya Selçuk bakanımız döneminde Vizyon 23 belgesiyle açıklanmıştı ve o zaman bizim de bir kanunumuz olacak diye çok sevinmiştik. Lakin bu kanun gele gele önümüze kariyer basamaklarıyla geldi. Öğretmeni uzman yapalım, başöğretmen yapalımdan öteye giden bir kanun olamadı maalesef. Oysaki biz Öğretmen Meslek Kanunu dendiği zaman Öğretmen Meslek Kanunu içerisinde atamadan başlayın emeklilik, ödül, ceza, idarecilerin atanması, hizmet içi eğitimler ve yine kariyer basamakları özellikle çok önemsediğimiz öğretmene şiddetle ilgili kanun bunların mutlaka kapsayan bir bütünün içerisinde olması gerekiyor. Bunların hepsini kapsaması gerekiyor. Bugün Öğretmenlik Meslek Kanunu çok basit bir şekilde ve öğretmenin ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamayan bir şekilde masada durmaktadır. Bütün sendikaların da buna eğilmesi gerekmektedir. Şimdi yeni bakanla beraber genel merkezimizin hazırladığı bir çalıştayımız var. Öğretmen Meslek Kanunuyla ilgili 22 Şubat'ta biz bir çalıştay yaptık. Bildiğiniz üzere Öğretmen Meslek Kanunu çıktığı zaman bu kariyer basamakları sınav çıktığı zaman bir sürü sendika alanlara döküldü. On üç sendika Ankara'da birleşti ve seçim öncesi seçime yatırım yapmak, ön almak amacıyla bir eylem yapmışlardı. Açıkçası bu belli bir ses de getirdi. Birtakım üye katılımları sağladılar ama bunun o zaman biz şöyle demiştik; Bunların tamamı algıya yönelik, seçime yönelik hareketlerdir demiştik. Bugün gördüğünüz gibi Türk Eğitim-Sen dışında Öğretmen Meslek Kanunundan bahseden, öğretmenin hakkından, hukukundan bahsedilen bir sendika daha yoktur. İşte 22 Şubat'ta biz Öğretmen Meslek Kanunu çalıştayı yaptık. Bakanlıktan katılan uzmanlar oldu yurt dışında olduğu için katılamadı. Bunlar artık bir rapor haline getirildi ve şu anda bakanlığa sunulmak üzere. Burada öğretmenin bütün hak ve hukukunu koruyacak, öğretmenin başladığı çalışma hayatı içerisindeki problemleri ve emekliliğine kadar uzun süreçteki bütün hukukunu kapsayan Öğretmen Meslek Kanununun bu haliyle biz kamulaşmasını bekliyoruz. Bu konuda vekillerimizden özelliklede Zonguldak vekillerinden destek istiyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

IMG_0101

Editör: Murat Barutçu