Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet'in 100. yılını anmak amacıyla 100 milyon adet 5 Türk Lirası değerinde madeni hatıra paralarının basılmasına yönelik kararını Resmi Gazete'de yayımladı. Bu kararla birlikte basılan 5 Türk Lirası madeni hatıra paraları tedavüle girdi.

Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu Kamuda tasarruf paketinin detayları belli oldu

100 MİLYON ADET BASILDI

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 28 Mayıs 1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin 100. yılı anısına 100 milyon adet ile sınırlı 5 Türk Lirası değerinde madeni hatıra paralar basıldı ve tedavüle verildi.

SEKİZ KÖŞELİ "SELÇUKLU YILDIZI" MOTİFİ

Bu özel hatıra paranın iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu bulunuyor. Logonun üzerinde "5" ibaresi, alt kısmında ise "Türk Lirası" ibaresi yer alıyor. Ayrıca, paranın dış halkasında sekiz köşeli "Selçuklu yıldızı" motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda "TL simgesi," sağında ise "TC" sembolleri güvenlik unsuru olarak kullanılmıştır. Alt kısımda ise basım yılı "2023" tarihi yer alıyor.

100. YIL ÖLÜMSÜZLEŞTİRİLDİ

5 Türk Lirası madeni hatıra paranın ağırlığı 8,25 gramdır ve çapı 28,15 milimetredir. Ay ve yıldız dış halka ve göbeğin kesiştiği yere konumlandırıldı. Bu hatıra para, Cumhuriyetin 100. yılını ölümsüzleştirmek ve kutlamak amacıyla basıldı. /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu