Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesindeki Kışla Sanayi Sitesi’nde hizmet veren demir ve çelik firması, piyasadan topladığı eski arazi araçlarını modern teknolojiyi kullanarak yeniden tasarlıyor.

Firmanın 42 yaşındaki yöneticisi İsmail Arslan, önceki yıllarda hobi olarak satın aldığı hurdaya ayrılmış araçları yeniden dizayn etmeye başladı. Restore ve bakımını yaptığı araçlarıyla çeşitli kültürel ve sportif etkinliklere katılan Arslan’a Türkiye’nin birçok bölgesinden bakım ve restore için araç getiriliyor.

Müşterilerin talebine göre bazı araçları baştan sona yenileyen, bazılarını da isteğe göre dizayn eden Arslan’a getirilen araçların işlemleri 5 ay ile 1 yıl arasında değişiyor.

- "Off-Road araçları için çok talep var"

Arslan, yaptığı açıklamada, demir-çelik ve makine imalatı üzerine çalıştıklarını, bunun yanında hobi olarak piyasadan topladıkları eski arazi araçlarını tamir ve bakımdan geçirdikten sonra yarış arabasına dönüştürdüklerini söyledi.

Günümüzde Cip ve Land Rover marka eski tip araç kullanımının yaygınlaştığını ve insanların geçmişe yönelik bir özlem duyduğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Yedi kişilik bir ekiple koordineli olarak bu çalışıyoruz. Özellikle Off-Road araçlarının revizyonu için çok fazla talep var. Araçları bir yılda yeni proje ile dizayn ediyoruz. İlk olarak motor ve mekanik kısımlarında iyileştirmeler yapıyoruz. Daha sonra kaporta ve boya aksamlarını yeniliyoruz. İnternet üzerinden, sosyal medyadan bize ulaşanlar var. Şu anda açıkçası ben bu işi hobi olarak yapıyorum. Ancak talebe cevap veremeyecek duruma geldik."

- "Eskiyi yeni dekorasyon yapmak biraz farklı"

Jandarma üniforması ile GBT kontrolü yaparken polise yakalandı Jandarma üniforması ile GBT kontrolü yaparken polise yakalandı

Bugüne kadar hurdaya ayrılmış ya da klasik araçları baştan sona yenilediklerini anlatan Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"1970 model, nakliye işinde kullanılan hurda bir aracı alıp, off-road aracına çevirdik. Bu ve bunun gibi birçok aracı dizayn ettik. Motor aksamından alt takımına, koltuğundan lastiklerine kadar her yerini yeniliyoruz. Bu tür araçları, güncel araçlar gibi süratli kullanmak isteyenler oluyor. Alt yapısı, şanzımanı, fren sistemiyle birlikte yeni teknolojiyi kullanmak isteyen var. Biz de tüm bunları ilave ediyoruz. Bu işler tamamen el işçiliğiyle yapılıyor. Eskiyi yeni dekorasyon yapmak biraz farklı. Bütçe de müsait olduğu sürece herkesin merakı giderilebiliyor."

Bu tür araçlara yeniden hayat vermenin uzun zaman aldığına işaret eden Arslan, "Meşakkatli iş ve en önemlisi de sabır istiyor. İlmek ilmek işliyorsunuz adeta. Tamamen el işçiliğine dayalı. Yine yedek parça temini belli süre alıyor. Türkiye'de bulamadığımız, yurt dışından parça getirdiğimiz oluyor. O nedenle süre sıkıntısı yaşıyoruz. Bittikten sonra ortaya muhteşem bir eser çıkıyor. Bu da çok keyif verici." diye konuştu.  Haber: Ersen Berk ÇELİK

WhatsApp Image 2023-03-31 at 15.24.18

Editör: Murat Barutçu